Kraljica Elizabeta II danas slavi 92. rođendan: Najpoznatije svjetske zvijezde nastupaju na proslavi
Kraljica Elizabeta II

Najdugovječnija vladarka u Velikoj Britaniji

Kraljica Elizabeta II danas slavi 92. rođendan: Najpoznatije svjetske zvijezde nastupaju na proslavi

Britanska kraljica Elizabeta Druga, najdugovječnija vladarka u Velikoj Britaniji, danas slavi 92. rodjendan i nikada nije bila popularnija, pokazuju ankete.

Sting, Tom Džons, Kreg David i Kejli Minok samo su neke od zvijezda koje nastupaju na proslavi u "Royal Albert Hallu", nazvanoj "Kraljičina rođendanska zabava", prenosi Anadolija.

Očekuje se da će se večeras obratiti princ Hari kao predsjednik "The Queen's Commonwealth Trusta".

Kraljica svake godine obilježava dva rođendana. Ustvari, rođena je 21. aprila i taj datum obilježava u krugu porodice. Njen "zvanični" rođendan je na ljeto. To obično pada u drugoj suboti u junu, kada se pridružuje vojnoj paradi "Trooping the Color" u centralnom Londonu.

Prema rezultatima ankete "YouGova", pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrijednim oko 360 miliona funti.

Noseći se s brojim udarcima i izazovima u svom dugom životu, kraljica je uvijek zadržala "dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru", rekla je glumica Helen Mirer koja ju je igrala na filmu.

Nasljednica prijestola postala je 1936. kada joj je otac preuzeo tron. Kako bi se pripremila za buduću dužnost, počela je da uči o državnoj istoriji, umjetnosti, muzici i jahanju.

Prvi javni nastup imala je u septembru 1940. kada je imala 14 godina.

Veći dio Drugog svjetskog rata provela je u zamku Vindzor umjesto u službenoj rezidenciji u Bakingemskoj palati, koju su nacisti žestoko bombardovali, prenosi Beta.

Udala se 1947. za poručnika Filipa Mountbatena, člana mornarice s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim "pedigreom" Njihovo raskošno vjenčanje u Vestminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka.

Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Čarlsa i princeze Ane, postaje krajica s 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. Kao kraljica rodila je još dvoje djece.

Posljednja decenija 20. vijeka bila je izazovna za britansku kraljicu. Dvorac Vindzor zamalo je izgorio, raspao se ionako turbulentni brak princa Čarlsa i princeze Dajane, a "narodna princeza" kasnije je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Zbog prvobitnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija bile su tada na najnepopularnijoj tački.

Elizabeta kaže da joj je hrišćanska vjera pomogla u najtežim trenucima i da je, baš kao i kraljica Viktorija čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvijek bila uvjerena u staro načelo "umjerenost u svemu".

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Filipa, sve je više događanja posljednjih godina morala odrađivati sama.

Kraljevski par je prošle godine proslavio 70. godišnjicu braka.

"Njene su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica na ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje", kazala je glumica Helen Miler 2007. primajući Oskara za filmsku ulogu kraljice Elizabete.

Izvor: Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.