Bez traga nestao 93': Steže se obruč oko superbosa italijanske mafije
ilustracija

Ženskaroš, ljubitelj luksuza i brutalni ubica

Bez traga nestao 93': Steže se obruč oko superbosa italijanske mafije

Italijanske vlasti pohvalile su se da su zadale veliki udarac najtraženijem italijanskom kriminalcu uhapsivši 21 osobu iz njegove najbliže pratnje, ali Mateo Mesina Denaro, neuhvatljivi mafijaški "superbos", poznat po brutalnosti i ljubavi prema luksuzu, i dalje im je izvan šaka.

Mesina Denaro (53) bez traga je nestao 1993. tokom odmora u toskanskom prioblanom gradiću Forte dei Marmi.

Od tada je u odsustvu osuđen za desetine ubistava i nagađa se da je preuzeo vođenje sicilijanske mafije Koza Nostre.

"Mogao bih napuniti groblje ljudima koje sam ubio", često se hvalio.

Po Đakomu Di Đirolamu, autoru biografije Mesine Denara nazvane "Nevidljivi", mafijaš je prvi put ubio kad mu je bilo dvadeset. Do 1996. ubio je ili je pokušao da ubije 61 osobu. Za koliko se ta brojka povećala poslednjih 20 godina nije poznato.

Otkako je u bijegu Mesina Denaro osuđen je na nekoliko doživotnih kazni zatvora zbog bombaških napada, otmica i ubistava. Uključujući i ono kada je sina mafijaškog "bjegunca" (svjedoka saradnika) rastopio u kiselini. 

Već godinama Mesina Denaro je kao duh. Štiti ga tradicionalna 'omerta', mafijaški zakon ćutnje, a policija raspolaže samo njegovim starim fotografijama koje kompjuterski prilagođava nagađajući kako bi mogao da izgleda danas.

15167809860matteomessinadenaro2009siciliaincontratobiondino

Rođen je u sicilijanskom Kastelvetranu, 26. aprila 1962. u etabliranoj mafijaškoj porodici. U mladosti je bio ženskaroš, uvijek spreman da se pravi važan dizajnerskom odjećom, zlatnim ručnim satovima i skupocjenim automobilima.

Obično je nosio tamne 'rejban' naočare, uglavnom kako bi sakrio škiljenje izazvano miopijom. Dok se probijao u mafijaškim krugovima zvali su ga "U Sicco" (mršavko). 

Vjeruje se da Mesina Denaro i dalje živi u luksuzu, suprotno mafijašima starog kova koji su smatrali da prava moć znači ne razmetati se.

Ipak, nastavio je s tradicionalnim načinom prenošenja zapovijesti korišćenjem 'picina' - kratkih, šifriranih poruka na papirićima.

Njegov uticaj u Koza Nostri narastao je nakon hapšenja dvojice istorijskih šefova Tota Rine (1993. godine) i Bernarda Provencana (2006. godine), ali nije jasno je li ih naslijedio kao 'šef šefova' sicilijanske mafije.

Godine 2015. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano nazvao ga je "prvim čovjekom Koza Nostre", ali Toto Rina, kog su prisluškivali u zatvoru, o Mesini Denaru nije baš pohvalno govorio. 

Starog mafijaša Rinu, šefa Koza Nostre u njenom najkrvavijem razdoblju, izgleda da je frustriralo to što se Mesina Denaro odlučio za tiho i sporije zgrtanje novca, ubacujući se u zakonite poslove poput supermarketa, zdravstvenih klinika i gradnje vjetroelektrana.

U svom godišnjem izvještaju za 2017. italijanska agencija za borbu protiv mafije zapisala je da Koza Nostra ima prazninu u čelništvu, ali i kako je Mesina Denaro jedina osoba koja je može popuniti i "stoga je njegovo hapšenje  apsolutni prioritet".

Policija od 2009. postupno steže obruč oko Mesine Denara. Uhapšeno je više od stotinu njegovih saradnika i rođaka, uključujući brata mu i sestru.

Od industrijalca koji je u njegovo ime vodio posao s vjetroelektranama zaplijenjeno je rekordnih 1,3 miliona eura zarade.

Međutim, nejasno je kako mafijaški superšef uz sve to još nije pronađen.

Glavni tužilac u Palermu Frančesko Lo Voi još je prije tri godine izjavio da Mesina Denaro sigurno ima prijatelje na visokim mjestima, uključujući u politici.

Izvor:Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.