Pronađena nacistička podmornica kojom je Hitler pobjegao u Južnu Ameriku (VIDEO)
Foto: Screenshot

Potopio ju je britanski bombarder

Pronađena nacistička podmornica kojom je Hitler pobjegao u Južnu Ameriku (VIDEO)

U-3523, jedna od podmornica Adolfa Hitlera tipa 21, pronađena je kod obala Danske. Pronašli su je naučnici Muzeja pomorskog ratovanja „Jutland“ koji rade na projektu mapiranja i spasavanja olupina u Sjevernom moru.

Otkrivena podmornica bila je jedna od prvih dizajniranih za produženu plovidbu pod vodom, a domet joj je omogućavao neprekidnu plovidbu do Južne Amerike.

Potopio ju je britanski bombarder „B-24 liberator“ 6. maja 1945. godine, istog dana kada su savezničke snage oslobodile Dansku od okupacije nacističke Njemačke. Poginulo je svih 58 članova posade.

No, nemogućnost pronalaženja olupine U-3523 podstakla je glasine i teorije zavjere da je upravo tom podmornicom u Južnu Ameriku pobjegao i sam Adolf Hitler.

Napokon je locirana 10 nautičkih milja sjeverno od Skagena, najsjevernijeg danskog grada, i devet nautičkih milja zapadno od pozicije o kojoj je izvijestio britanski bombarder.

Nakon Drugog svjetskog rata bilo je mnogo glasina da su nacisti, uključujući i Hitlera, s nacističkim zlatom pobjegli u sigurnost uz pomoć U-podmornica.

Međutim, oni koji su pronašli olupinu tvrde da nema dokaza da su u podmornici bili nacistički čelnici i njihovo blago.

Direktor muzeja Gert Norman Andersen rekao je: „Glasine govore da su u podmornici bile vrijedne stvari iz Njemačke, jer je napuštala Njemačku iako se rat završio. Mislim da su glasine nastale zato što je U-3523 bila vrlo moderna i dizajnirana za dugu plovidbu, a neki su nacisti posljednjih dana rata zaista pokušavali da pobjegnu s dragocjenostima. Ali, ova podmornica išla je prema Norveškoj, a ne prema Južnoj Americi“.

Andersen je objasnio da je naručeno 118 najsavremenijih podmornica, ali da su samo dvije zapravo ušle u službu. Postoji tek jedan očuvani primjerak i izložen je u Pomorskom muzeju Njemačke u gradu Bremerhavenu, koji je bio jedna od glavnih pomorskih baza nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.

Prema Andersenu, podmornica je bila na tajnoj misiji kada su je bombardovali Britanci, što je dodalo još „materijala“ za glasine o nacističkim bjeguncima,prenosi hrvatski Dnevnik.

„Zašto su bježali i gdje su išli, niko ne zna. Zato ovo i jeste na neki način uzbudljivo“, istakao je Andersen.

Dodao je da Muzej pomorskog ratovanja „Jutland“ nema plan spasavanja potopljene podmornice koja leži na dubini od 123 metra, ukopana u morsko dno. 

Do sada je „Jutland“ locirao 450 olupina, od kojih su 12 podmornice – tri britanske i devet njemačkih. 

 

Izvor: RTS/ Hrvatski Dnevnik

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.