CG odlično napreduje, vrata su otvorena za investicije i poslovne inicijative
Duško Marković

Marković na svečanosti 90. godišnjice PKCG

CG odlično napreduje, vrata su otvorena za investicije i poslovne inicijative

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je večeras na svečanoj akademiji priređenoj povodom obilježavanja 90. godišnjice Privredne komore Crne Gore da je naša zemlja prešla izuzetno težak put od nekada najmanje razvijene države bivše Jugoslavije, do vodeće ekonomije u regionu Zapadnog Balkana.

On je kazao da su taj zahtjevni put obilježile mudre i hrabre odluke kojima je Crna Gora pokazala da joj je mjesto u savremenom svijetu, i da dijeli zapadne civilizacijske vrijednosti i da nema nikakve dileme da ćemo u narednih nekoliko godina to potvrditi i članstvom u velikoj evropskoj porodici država.

„Svojevrstan dokaz uspješnosti takvog opredjeljenja je i činjenica da je Crna Gora prethodne godine postala 29. članica NATO. Stoga koristim priliku da zahvalim Privrednoj komori na doprinosu koji je dala u oblasti promocije našeg učlanjenja, posebno u dijelu afirmacije NATO koda, koji danas posjeduje veliki broj crnogorskih privrednika. A to je jasna potvrda ekonomskog aspekta i benefita članstva u Alijansi po ekonomiju i privredu“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je ukazao da na činjenicu da je Crna Gora trenutno jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija, da to vide i naši međunarodni partneri koji, kao i Evropska komisija u Izvještaju, navode da posebno cijene ekonomsku politiku Vlade, ali i našu politiku dobrosusjedstva i napredak u vladavini prava.

„Želim da istaknem da smo tom prilikom dobili priznanje i za odgovornu i usaglašenu vanjsku politiku, kojom našim građanima, privrednicima i investitorima obezbjeđujemo visoke garancije stabilnosti i sigurnosti“ – rekao je premijer.

Marković je rekao da naša zemlja promoviše Berlinski proces i to posebno značaj saobraćajne i energetske povezanosti Crne Gore sa susjedima i da u tome računa na nastavak značajne finansijske i tehničke podrške kapitalnoj infrastrukturi.

„Ona proističe iz zajedničkog interesa EU i Zapadnog Balkana, pa će jedan od primjera, na kojem ćemo uskoro provjeriti opravdanost naših očekivanja, biti i status jadransko-jonske brze saobraćajnice. Otpočinjanjem njene realizacije kompletirala bi se slika nove crnogorske putne mreže sa auto-putem Bar-Boljari, a Crna Gora bi se našla na još jednom strateški važnom putnom pravcu“ – rekao je na svečanosti obilježavanja 90. godina PKCG Marković.

Premijer je ponovio uspješne rezultate naše države u prošloj godini na ekononskom planu – ekonomski rast od 4,4%, rastom zaposlenosti, kontinuiran rast kreditnog rejtinga zemlje i uspješnu emisiju euroobveznica.

„Privredna komora je oduvijek bila pouzdan partner Vladi na izgradnji razvijenije i bogatije Crne Gore. Zemlje boljeg života za sve njene građane. Vjerujem da ćemo i u narednoj deceniji, kada budemo slavili vijek postojanja Privredne komore, svjedočiti još boljem poslovnom ambijentu, najvišem stepenu zaposlenosti i evropskom kvalitetu života svakog pojedinca i svake porodice u Crnoj Gori. Dozvolite mi da na kraju, u ime Vlade i svoje lično, poručim našim gostima – da su vrata Crne Gore otvorena za njih i njihove investicione i poslovne inicijative“ – zaključio je premijer Duško Marković.

Na svečanosti su prisustvovali pored najviših zvaničnika Crne Gore, predsjednik Udruženja evropskih komora za trgovinu i industriju (EUROCHAMBRES) i Savezne austrijske privredne komore Krisotf Lajtl (Christoph Leitl), predstavnici privrednih komora država regiona i poslovne zajednice Crne Gore.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.