Srednjoškolci će imati priliku da budu zaposleni određeni vremenski period
Foto: Unija srednjoškolaca Crne Gore

Srednjoškolci će imati priliku da budu zaposleni određeni vremenski period

Unija srednjoškolaca Crne Gore, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, a uz podršku SHL (SCHULER HELFEN LEBEN) fondacije iz Berlina 4. maja 2018. godine po drugi put realizovati projekat Akcioni dan i to na teritoriji tri opštine: Bar, Podgorica, Bijelo Polje.

Kako je saopštila predsjednica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Andrea Mićanović, projekat podrazumijeva da, tokom jednog dana, učenici širom zemlje dobiju priliku da određen vremenski period budu zaposleni na mjestu koje im obezbijedi organizator projekta.

"Unaprijed ugovorene dnevnice uključuju se u poseban fond pomoću koga se kasnije raspisuje konkurs koji za svoj cilj ima odabir, finansiranje i pružanje podrške jednom ili više projekata (u zavisnosti od iznosa prikupljenih sredstava) učeničkih parlamenata srednjih škola u Crnoj Gori. Projekti sa kojima se može konkurisati za finansijsku podršku, za cilj svog djelovanja moraju imati poboljšanje pozicije mladih u Crnoj Gori kroz razvijanje njihov ih kapaciteta i znanja", kazala je Mićanović.

Unija srednjoškolaca prošle godine realizovala je pilot projekat "Akcioni dan" samo na teritoriji Podgorice.

"U 2017. ostvarili smo saradnju sa 47 poslodavaca, a prikupljen je fond u iznosu od 2000EUR, iz koga je finansirano 6 projekata učeničkih parlamenata na temu suzbijanja vršnjačkog nasilja, promocije zdravih stilova života i preduzetništva među srednjoškolcima u Crnoj Gori.

Zbog velikog odziva srednjoškolaca i kvalitetne saradnje sa poslodavcima u toku prethodne godine, odlučili smo da ove godine projekat realizujemo na teritoriji tri opštine. Cilj nam je da projekat postane tradicija u našoj državi i da iz godine u godinu uključuje što više srednjoškolaca I omogući im da stiču praktična znanja iz oblasti za koju se školuju. Takođe, srednjoškolci na ovaj način imaju priliku da neposredno utiču na kapacite te učeničkih parlamenata u svojim školama, te da udruženo djeluju u cilju rješavanja problema sa kojima se susrijeću u svojim zajednicama”, saopštila je Mićunović.

Kako je navedeno, novac prikupljen od dnevnica učenika (10 eura) koji će raditi za vrijeme Akcionog dana 2018 ponovo će biti usmjeren na finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore, koji su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, govora mržnje, te podizanje svijesti o drugim društveno važnim pitanjima.

“Rok za prijave srednjoškolaca za učešće u Akcionom danu istekao je 17. aprila. Budući da je ove godine interesovanje srednjoškolaca mnogo veće, ovim putem pozivamo sve zainteresovane I društveno odgovorne poslodavce (institucije, nevladine organizacije, preduzeća itd) da uzmu učešće u projektu i time podrže učenički aktivizam  spremnost srednjoškolaca da daju doprinos ovoj društveno korisnoj aktivnosti”, zaključila je Mićunović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.