Za obilazak Venecije turisti će uskoro plaćati kartu?
Venecija

Pretrpanost višegodišnji problem

Za obilazak Venecije turisti će uskoro plaćati kartu?

Turisti, turisti i turisti - jedna su od prvih stvari koja vam padnu na pamet kada je riječ o gradu na vodi. Venecija već godinama muku muči sa pretrpanošću, ali postoje neke naznake da bi to moglo da se promijeni, ali predložene promjene sigurno neće oduševiti turiste.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro, kao jednu od glavnih tačaka svog programa prilikom izbora na funkciju, istakao je smanjenje broja turista u gradu. 

"Gradonačelnik bi trebalo da ima priliku da 'zatvori' grad za nove posjetioce prilikom velikih gužvi. Nekoliko ideja već je predloženo vladi, nadam se da će konačno pomoći Veneciji", izjavio je nedavno prvi čovjek grada, piše Punkufer.hr.

Ova izjava došla je nakon uskršnjeg vikenda, nakon što su dvojica pijanih turista iz Švajcarske uhvaćena za vrijeme kupanja bez odjeće u fontani blizu mosta Rijalto. 

Na sam Uskrs grad je posjetilo oko 125 hiljada ljudi, a na Uskršnji ponedeljak 25 hiljada manje, što je jednostavno - neodrživo. 

Brunjaro je predložio i da ulazak u grad počne dodatno da se naplaćuje, tj. da turisti moraju da plate ulaznicu kako bi razgledali Veneciju., piše Punkufer. 

Taj predlog nije ništa novo, s obzirom na to da je Ministarstva kulture istu stvar predlagalo još prije četiri godine. Da li će predlog konačno biti usvojen, ostaje da se vidi. 

Ipak, u poslednjih nekoliko godina situacija se za stanovnike Venecije donekle popravila, pa tako oni koji su ovdje stalno nastanjeni imaju prednost pri ukrcavanju u gradski prevoz ("vodeni" autobusi"), a veliki putnički brodovi konačno se uklanjaju iz samog središta grada.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.