Bojanić podnio prigovor na regularnost izbornog procesa u cjelini
Mladen Bojanić

Bojanić podnio prigovor na regularnost izbornog procesa u cjelini

Kandidat većeg dijela opozicije na predsjedničkim izborima, Mladen Bojanić, podnio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) Prigovor na regularnost izbornog procesa i rad te komisije.

On je u Prigovoru naveo da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Bojanić je ukazao da prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore predsjednički kandidat ne može koristiti objekte, finansijska sredstva, vozila, tehnička sredstva i drugu državnu imovinu u svrhu kampanje.

Kako je istakao, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika za predstavljanje izbornih lista ne može se koristiti imovina državnih organa, javnih preduzeća, javnih ustanova i fondova, jedinica lokalne samouprave, niti kompanija u kojima država ima vlasnički udio.

”Javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti”, naveo je Bojanić.

On je ukazao da je zakonom posebno zabranjeno da policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost učestvuju u izbornoj kampanji na bilo koji način.

“Kroz nepoštovanje navedenih normi i duha zakona koji regulišu izborno zakonodavstvo, kandidat Milo Đukanović u bitnom je onemogućio slobodno izražavanje volje građana, time uskratio njihovo suvereno pravo na slobodu izbora i onemogućio funkcionalnost ustavne norme da se može priznati samo vlast koja je proizašla iz slobodno izražene volje građana”, istakao je Bojanić.

On je ocijenio da je DIK u kontinuitetu zanemarivala svoje nadležnosti i “omogućila Đukanoviću da kroz sistemsku zloupotrebu državnih resursa na svim nivoima ostvari nenadoknadivu institucionalnu prednost i time sruši ustavne i zakonske principe”.

“Za sve navedeno postoje nesporni dokazi, koji vode zaključku da se ovi izbori ne mogu priznati i da isti moraju biti poništeni i ponovljeni u cilju zaštite jednog od nosećih ustavnih načela suvereniteta građana, kao i zakonskih normi vezanih za karakter, slobodu i zakonitost izbornog procesa”, zaključio je Bojanić.

Bojanić je u Prigovoru naveo konkretne primjere za svoje dokaze navodeći da su jasni, precizni nedvosmisleni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.