Mogerini i Đukanović

Susret Đukanović – Mogerini

"Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana od njegove evropeizacije"

Novoizabrani predsjednik Crne Gore i predsjednik DPS Milo Đukanović susreo se danas sa visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federikom Mogerini u Tivtu, koja u okviru posjete regionu boravi u kratkoj posjeti Crnoj Gori.

Mogerini je na početku istakla da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora, i što je u prilici da lično čestita pobjedu predsjedniku Đukanoviću.

Ona je istakla da joj je posebno drago i što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izvještaja u kojem se prepoznaje i dobar rad Crne Gore.

Đukanović je zahvalio na čestitki i konstatovao da ga raduje odlučnost i posvećenost Evropske komisije da zadrži otvorenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

On je zahvalio Mogerini na njenoj riješenosti da tome procesu da svoj doprinos i u uslovima prisutnih nedoumica u Evropskoj uniji. Đukanović je istakao da su rezultati izbora potvrda odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem evropskog razvoja, što je najbolja garancija da ćemo postati dio evropskog društva.

3070649319281451805371044946371555421585408n

Posebno je pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, što je krucijalno važno za Zapadni Balkan, kao i podstrek da u Crnoj Gori i Srbiji nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, a za BIH i Kosovo da istraju u svojim evropskim opredjeljenjima.

Ocijenio je da je posebno važno što Vlada Crne Gore već ima program postupanja u oblastima koje su apostrofirane u izvještaju EK. Takođe je podvukao da je i od izuzetne važnosti za budućnost regiona da se održi dijalog Beograda i Prištine.

„Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Evropi, od njegove evropeizacije“, istakao je predsjednik Đukanović.

Mogerini je između ostalog naglasila da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom, i pozdravila dobar odnos koji ima sa svim susjedima. Ona je istakla da se raduje saradnji sa predsjednikom Đukanovićem na svim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, respektujući njegov ugled i uticaj u regionu.

Đukanović i Mogerini su se saglasili i oko značaja daljeg sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori u svim oblastima prepoznatim u Izvještaju o napretku, što će podstaći njen dalji napredak u pregovaračkom procesu.

Mogerini je predložila predsjedniku Đukanoviću da nakon inauguracije njegova prva posjeta bude Briselu, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.