NVO Green Home: Izvještaj EK pokazuje da napretka u Crnoj Gori nije bilo

NVO Green Home: Izvještaj EK pokazuje da napretka u Crnoj Gori nije bilo

NVO Green Home pozdravila je mišljenje Evropske komisije iz objavljenog izvještaja o Crnoj Gori koji jasno upućuje da velikog napretka u prethodnoj godini nije bilo.

"Dok su svega par podoblasti ocijenjenje na nivou dobre pripreme, kao što je kvalitet vazduha i buka, za otpad se jasno navodi da nema progesa, klimatske promjene i kvalitet voda su ograničenog progresa, dok je identifikacija i proglašavanje morskog zaštićenog područja još na samom početku.

Obzirom da nam je više od decenije trebalo da se samo približimo eventualnom otvaranju poglavlja 27, veoma smo zabrinuti daljim tokom procesa. Naime otvaranje poglavlja donosi strožije i detaljnije zahtjeve posebno u implementaciji transponovanog evropskog zakonodavstva, dok sudeći po izvještaju i stvarnosti, mi nismo u prethodnom periodu uspostavili sistemske i operativne kapacitete za implementaciju u oblasti upravljanja otpadom, vodama, zaštiti prirode itd.   ali da nedostaje implementacija istih, posebno u oblastima upravljanja otpadom, vodama i zaštite prirode i sl.", saopšteno je iz NVO Green Homa.

Iz ove nevladine organizacije kažu da je posebno poražavajuća konstatacija iz izvještaja da u oblasti upravljanja otpadom nije bilo napretka u Crnoj Gori, uzimajući dodatno u obzir činjenicu da smo prema Zakonu o otpadu bili dužni da do kraja 2017 recikliramo 25% otpadnog materijala.

"Još uvijek nema definisanog modela upravljanja otpadom što je bila obaveza Ministarstva održivog razvoja i turizma prema Nacionalnoj strategiji aproksimacije još iz 2016 godine zbog čega se u izvještaju insistira na sprovođenju hitnih akcija u ovoj oblasti kao i rješavanju problema nelegalnih deponija", navodi se u saopštenju.

Iz NVO Green Home kažu da kada je riječ o podoblasti zaštite prirode, kao i u prošlom izvještaju Evropske komisije i preporukama, tako i u ovom se navodi da treba preuzeti hitne akcije u cilju zaštite i očuvanja potencijalnih Natura 2000 područja kao što su Ulcinjska Solana, Skadarsko jezero i riječni tokovi a takođe i započeti sa identifikacijom i proglašenjem morskih zaštićenih područja.  

Podsjećaju da je  Crna Gora u procesu pristupanja EU preuzela obavezu da do 2020. godine zaštiti najmanje 10% crnogorske obale, odnosno uspostaviti najmanje tri morska zaštićena područja za narednih godinu i po dana, što je, obzirom na nivo trenutnog stanja i operativne spremnosti na “nivou metafizike”.

"Kada je riječ o kvalitetu voda u izvještaju je istaknuto da je potrebno usvojiti planove upravljanja vodama te uspostaviti monitoring statusa voda, takođe i riješiti problem komunalnih otpadnih voda koje predstavljaju glavni izvor zagađenja vodotokova. Smatramo da je veliki problem i izazov postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici koji je izgrađeno  1978 godine i planirano je za  55 – 60,000 stanovnika a sada prerađuje vodu za 108 hiljada stanovnika. Komunalna otpadna voda iz ovog postrojenja završi u Moraču bez ili sa nedovoljnim stepenom prečišćavanja", smatraju u ovoj NVO. 

Dodaju da je stoga neophodno intezivirati aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako u glavnom gradu tako i u svim crnogorskim opstinama.

"Izvještaj i preporuke Evropske komisije ukazuju na to da Crna Gora nedovoljno radi na  jačanju administrativnih i finansijskih kapaciteta, implementaciji zakonske regulative što usporava i usložnjava cjelokupni process pregovora.  Posljedice nedovoljne posvećenosti i kvalitetnog angažovanja donosioca odluka i vezanih društvenih aktera u procesu aproksimacije će u narednom periodu bivati sve izraženije a posebno nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja koje treba i zatvoriti, nadamo se ne za još narednih 10 godina", zaključuju iz NVO Green Home.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.