Stigli prvi nalazi istražitelja o nesreći u fabrici u Mojkovcu
Foto: Kodex

Proslijediće ih u Beograd

Stigli prvi nalazi istražitelja o nesreći u fabrici u Mojkovcu

Poslije tragedije u fabrici oružja, pirotehnike i IC mamaca "Tara" u Mojkovcu kada su 29. januara ove godine u stravičnoj eksploziji u takozvanom bunkeru pogona pirotehnike i montaže praktično sprženi Maksim Vujičić (50) i Radovan Čobeljić (50), a koji su potom prebačeni na VMA u Beogradu, gdje su i podlegli povredama, stigli su prvi nalazi istražitelja.

- Nalaz će biti proslijeđen vještaku - ekspertu u Nacionalnom kriminalističkom tehničkom centru u Beogradu koji će sačiniti konačan nalaz i dati mišljenje u vezi eksplozije u fabrici oružja u Mojkovcu. Posle dobijenog nalaza vještaka iz Beograda, domaće tužilaštvo će sagledati subjektivne i objektivne odgovornosti, odgovornih u fabrici "Tara" - izjavio je portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju Denis Zvrko za Večernje Novosti.

Inače, bjelopoljskom tužilaštvu je sa VMA gdje su radnici prebačeni istog dana posle eksplozije, stigao i obdukcioni nalaz koji pokazuje da je stradali radnik Radovan Čobeljić preminuo usljed posledica opekotina trećeg stepena i nastalih komplikacija. U tužilaštvu čekaju obdukcioni nalaz i za preminulog Vujičića...

Bjelopoljsko tužilaštvo od nesreće je saslušalo sedam zaposlenih u "Tari", a susrete sa isljednicima imaće još nekoliko zaposlenih. Da li je u dosadašnjim saslušanjima odgovoreno na pitanje zašto su na dan eksplozije bile isključene nadzorne kamere u pogonu gdje je došlo do tragedije, za sada nije poznato.

- Fabrika nije smjela da radi bez uključenih kamera - kaže za "Novosti" nekolicina radnika, koji iz straha od represije rukovodstva ne žele da saopšte svoja imena.

-Rad u ovoj fabrici je privilegija - tvrdi menadžment "Tare", koji žali za životima svojih radnika. Međutim, svjedoci smo čestih zloupotreba nesrećnih dešavanja u fabrici od strane pojedinaca i interesnih grupa, kao i učestalih medijskih hajki kojima se javnosti na pogrešan, neistinit i krajnje tendenciozan način predstavlja fabrika kao i njen menadžment. Radnici koriste slobodne dane, ali "u izuzetnim slučajevima" rade i prekovremeno, shodno zakonu, i takav rad je pravilno i zakonito vrednovan, plaćen i često dodatno stimulisan.

- Rad na nekim od mjesta nosi određeni rizik i opasnost, što je nešto što se ne može 100 odsto isključiti - kažu iz fabrike za Večernje Novosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.