Ljubav na prvi pogled ne postoji
Ilustracija

Ljubav na prvi pogled ne postoji

Otprilike 56 posto stanovnika Amerike vjeruje u ljubav na prvi pogled, a svaka treća osoba je prijavila da ju je i doživjela.

Studija sprovedena prošle godine na univerzitetu u Groningenu je uspjela odgovoriti na neka pitanja. Protekla istraživanja su pokazala kako je ljubav na prvi pogled "pozitivna iluzija" ili memorija koju partneri sami stvaraju kako bi ušli u vezu. Dakle, ako završimo u vezi s nekim, čini nam se da smo oduvijek znali da je to partner za nas.

Čak je 92 posto onih koji su izjavili da su osjetili što je ljubav na prvi pogled, tvrde kako su se u tog partnera kasnije i zaljubili. Kako bi istražili postoji li ljubav na prvi pogled, autori studije "Kakva je to ljubav - ljubav na prvi pogled" su potražili odgovore u tri različite kategorije - online, u laboratoriju, i tri događanja organizirana za upoznavanje parova, od strane 396 ispitanika.

Rezultati su pokazali kako je doživljaj fizičke privlačnosti u korelaciji s ljubavi na prvi pogled. Zanimljivo je da muškarci puno češće iskuse ljubav na prvi pogled. Parovi koji su je doživjeli su izjavili kako je prvi utisak bio povezan s erosom, naknadno se javila strast koja se pretvorila u romantičan odnos, piše Ordinacija.

N1 Info

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.