Evropska Komisija pozitivno ocijenila oblast nauke i istraživanja
Ilustracija

Zadovoljni radom Tehnopolisa, značajan iskorak zabilježen u H2020

Evropska Komisija pozitivno ocijenila oblast nauke i istraživanja

Evropska komisija 17. aprila 2018. godine objavila je Izvještaj o napretku Crne Gore za 2018. godinu, u kome zapaženo mjesto zauzima i prvo otvoreno i privremeno zatvoreno Poglavlje 25 „Nauka i istraživanje“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Evropska komisija pozitivno je ocjenila ukupno stanje u oblasti Nauke i istraživanja u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na dobre rezultate u okvirnom programu H2020, koji su Crnu Goru u protekloj godini prvi put doveli na nivo evropskog prosjeka.

"Ova činjenica dodatno dobija na značaju ukoliko se zna da je nedovoljno učešće u ovom programu bila jedna od ključnih zamjerki Komisije proteklih godina", navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaju da je pohvaljena aktivnost Crne Gore u programima poput COST-a i EUREKA-e, NATO nauka za mir i bezbijednost, programima Agencije za atomsku energiju, kao i aktivnosti na planu korišćenja novog mehanizma podrške EK, takozvanog PSF - Policy Support Fasility. 

"Zahvaljujući ovom mehanizmu, Crna Gora će tokom 2018. imati priliku da koristiti ekspertsku podršku Komisije za razvoj zakonodavnog okvira i uspostavljanje modela ekosistema za podršku start-upovima. Prvi eksperti Komisije ovim povodom u Crnog Gori boravili su krajem januara 2018. i do kraja ove godine očekuju se još bar tri posjete ekspertskih timova", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Krajnje pozitivno ocijenjeno je i donošenje nove Strategije naučno-istraživačke djelatnosti za period 2017-2021, ali i početak radova na uspostavljanju Naučno-Tehnološkog parka u Podgorici.

Komisija je kako kažu iz Ministarstva zadovoljna radom Inovativno-Preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću, ocjenjujući ga „fully operational“.

"Konstatovano je da je Crna Gora, uz podršku Komisije, započela rad i na uspostavljanju Strategije Pametne Specijalizacije, koja predstavlja jedan od ključnih dokumenata za svaku državu članicu, ali i zemlju kandidata, te da će naredni koraci na uspostavljanju ovog dokumenta imati posebnu pažnju Komisije", saopšteno je.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.