Nastavnica dobila otkaz zbog iznošenja računarske opreme iz škole
Ilustracija

Teža povreda radne obaveze

Nastavnica dobila otkaz zbog iznošenja računarske opreme iz škole

Vršiteljka dužnosti direktorice OŠ "Štampar Makarije" Milica Stanković nakon okončanog disciplinskog postupka protiv nastavnice informatike Mirjane Vidaković donijela je odluku da joj se uruči otkaz zbog teže povrede radne obaveze, koju je pričinila kada je u januaru ove godine bez dozvole iznijela iz škole dio računarske opreme.

U odluci, u koju je Pobjeda imala uvid, navedeno je da je disciplinski organ nedvosmisleno utvrdio da je Vidaković iznošenjem dijela računarske opreme nanijela školi materijalnu štetu i onemogućila redovno odvijanje nastave.

Precizirano je da je nastavnica 26. januara iz kabineta iznijela računar kućište marke Great Wall, monitor, tastaturu, kompjuterski miš, dva naponska kabla i kabl-veza kućišta i monitora vrijednosti oko 1.000 eura.

“Izvršila je težu povredu radne obaveze iz člana 47 stava 1 tačke sedam Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete nesavjestan odnos prema imovini poslodavca”, navedeno je u odluci koju je potpisala v.d. direktorka Stanković.

Istaknuto je, između ostalog, da je disciplinski organ cijenio sve “otežavajuće i olakšavajuće okolnosti, a naročito težinu povrede i odgovornsot zaposlene, te da je odlučio da joj treba izreći mjeru prestanka radnog odnosa.

“Na ovu odluku, takođe, utiče i činjenica da je zaposlena već ranije disciplinski kažnjavana”, navedeno je u dokumentu gdje se dodaje da nastavnica protiv odluke može da pokrene postupak pred Osnovnim sudom.

To će, kako je sinoć za Pobjedu rekla Vidaković, i učiniti. Neće se samo, kaže ona, žaliti Osnovnom sudu, već će se obratiti i Ustavnom, kao i ombudsmanu Šućku Bakoviću. Smatra da je izrečena kazna preoštra, te je ponovila da se ne osjeća krivom.

“Potresla me je kazna. Ovo je lični obračun Stanković sa mnom”, kaže ona.

Negirala je tvrdnje da je iznošenjem računara iz škole izazvala stopiranje nastave na bilo koji način, jer kaže da se dešava da u mreži često ne rade četiri do šest kompjutera.

“Sve ovo je šteta i za đake i za ugled škole gdje sam za 24 godine dobila 19 nagrada, itekako sam se zalagala… Zaliću se danas i Etičkom odboru škole”, rekla je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.