Mogerini u posjeti Crnoj Gori: Vrata EU su otvorena za vas(FOTO)
Mogerini i Marković

Zvanična posjeta u okviru balkanske turneje

Mogerini u posjeti Crnoj Gori: Vrata EU su otvorena za vas(FOTO)

Pregovori Crne Gore s Evropskom unijom se odvijaju dobro i vrata Unije otvorena su za Crnu Goru, poručila je danas u Tivtu Federika Mogerini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost EU, koja boravi u zvaničnu posjetu našoj zemlji.

Mogerini je tokom susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem kazala da je Crna Gora ostvarila napredak kada su u pitanju oblasti ekonomije i javne uprave, ali da prostora za napredak ima u oblastima medija i vladavine prava, javlja Anadolija.

2018041922991189932861124Web

Federika Mogerini, foto: Anadolija

Evropska zvaničnica je u obraćanju medijima još jednom pozvala crnogorsku opoziciju da se vrati u parlament i prekine bojkot. 

"Vrata EU su vam otvorena, pregovori se odvijaju dobro, put je dobro označen. Uvidjeli smo napredak, naročito u oblastima javne uprave i ekonomije. Znamo koliko je to važno za građane. Radujemo se i napretku u drugim oblastima. U nekim oblastima smo uvidjeli potrebu za daljim napretkom, konkretno u oblasti medija i vladavine prava. Želim da ponovim poruku koju sam kazala i posljednji put kada sam dolazila u Crnoj Gori, da se može naći rješenje za trenutni bojkot parlamenta od strane opozicije", istakla je Mogerini. 

Pohvalila je i to što Crna Gora slijedi politiku EU kada je u pitanju vanjska politika. 

"To pokazuje da razmišljamo jednako, da smo na istim frekvencijama", kazala je Mogerini. 

Pohvalila je demarkaciju između Crne Gore i Kosova. 

2018041922991189932861125Web

Foto:Anadolija

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da Zapadni Balkan ide naprijed i da je evropska perspektiva Balkana jasna i izvjesna. 

"Sada je ostalo da zajedno zemlje kandidati urade sve, da ispune sve obaveze i stvore pretpostavke za konačno učlanjenje u EU. Crna Gora je kroz Izvještaj o napretku ocijenjena kao zemlja koja dobro napreduje na putu evropske integracije, ostvarili smo novi napredak, ali su u izvještaju konstatovani određeni nedostaci na kojima moramo raditi. Želim posebno da istaknem činjenicu da je ovim izvještajem data preporuka za otvaranje pregovora Makedoniji i Albaniji. To cijenimo veoma važnim za cijeli region i ako evropski savjet pozitivno odgovori na vašu preporuku, da ćemo imati jednu novu stimulativnu sinergiju koja će naš proces učiniti kvalitetnijim", rekao je Marković. 

On je istakao da kada je riječ o Izvještaju za Crnu Goru, Vlada je uočila nedostatke i slabosti koji su podvučeni. 

"Vjerujem da ćemo u 2018. otvoriti preostala tri pregovaračka poglavlja, da uradimo sve da ispunimo privremena mjerila za pogavlja 23 i 24 i uđemo u sljedeću fazu pregovora koja podrazumijeva zatvaranje poglavlja", poručio je Marković. 

Mogerini se ranije danas sastala i s novoizabranim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 

To je inače prvi susret Đukanovića sa stranim zvaničnikom otkad je izabran za predsjednika.

Marković je zahvalio na podršci koju Mogerini pruža regionu.

2018041922990905632856578Web

Foto: AA

"Raspoloženi smo da budemo podsticajni drugima. Kritike smatramo podaticajem i to je za nas odgovoran pristup partnera u integracionom procesu", kazao je premijer Crne Gore.

DbJBJURW4AAKIGT1

Na sastancima s crnogorskim zvaničnicima, Mogerini je diskutovala na temu prekjučerašnjeg Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, kao i o daljem napretku Crne Gore u evropskim integracijama, dok je bilo i riječi o situaciji u regionu Zapadnog Balkana. 

Mogerini je u srijedu boravila u Skoplju, gdje se sastala sa premijerima šest država Zapadnog Balkana. Na sastanku je ocijenjeno da Izvještaj Evropske komisije o državama Zapadnog Balkana osnažuje evropsku perspektivu regiona. 

Mogerini će iz Crne Gore otputovati u Srbiju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.