OSD Podgorica: Oživimo spomenike društva i sjećanje na ljude i ideale
OSD

OSD Podgorica: Oživimo spomenike društva i sjećanje na ljude i ideale

Da su spomenici i spomen obilježja važan i vrijedan dio naše kulture i tradicije, podsjetili su članovi Omladine Socijaldemokrata Glavnog grada, realizujući akciju pod nazivom "Oživimo spomenike društva".

Sa ciljem da društvu ukažu na važnost očuvanja, zaštite i brige prema ovom kulturnom dobru, mladi SD-a Podgorice obišli su desetak spomenika u Glavnom gradu, među kojima su spomenik Partizanu borcu na Gorici, Marku Miljanovom, Budu Tomoviću, Petru II Petroviću Njegošu, Valtazaru Bogišiću itd.

Kako se navodi u saopštenju, mladi su tako poručili da odnos prema spomen-obilježjima zapravo govori o ozbiljnosti i odgovornosti jednog društva, ali i mnogo značajnije - ona su simbol jednog vremena, vrijedna uspomena na istaknute ličnosti, prave borce za slobodu, antifašiste, pisce, slobodare

''Čuvajući i brinući o brojnim spomenicima u našem gradu, koje je već načeo i zub vremena, čuvamo i uspomenu na važne istorijske ličnosti, koje su se hrabro borile za ideju koju su predstavljale, perom ili oružjem, mudrošću, čojstvom i junaštvom. Društvo i građani koji drže do svoje tradicije i koji poštuju kulturno nasljeđe, treba da održavaju svoje spomenike. Upravo iz tog razloga, porukom ''oživimo spomenike društva',' mi želimo da oživimo i možda pomalo zaboravljenu uspomenu na ljude koji su svojim zalaganjem ostavili važan trag u našoj istoriji i kulturi, te da i buduće generacije jednako cijene i prepoznaju važnost tih istaknutih ličnosti i imena iz bogate crnogorske kulturno - istorijske prošlosti.'' - poručio je Aleksa Prelević, predsjednik Omladine SD-a Glavnog grada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.