Novim digitalnim rješenjima do boljih uslova života i rada
Ministarka Sekulić na Digitalnom samitu u Skoplju

Ministarka Sekulić na Digitalnom samitu u Skoplju

Novim digitalnim rješenjima do boljih uslova života i rada

Pored kreiranja povoljnog investicionog ambijenta, programski su i strateški ciljevi Vlade Crne Gore su stvaranje uslova za dinamičan razvoj mreža nove generacije i široka primjena informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u radu javne uprave, privrednim aktivnostima i društvu u cjelini, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka Sekulić učestvovala je na panelu predsjednika vlada šest država Zapadnog Balkana „Povezivanje WB6 u pan-evropsko digitalno tržište“, koji je organizovan u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana. Pored ministarke Sekulić, na panelu su učestvovali predsjednici vlada Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj, potpredsjednica Vlade Albanije Senida Mesi, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a moderator panela bio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

„Ulaganja u mreže i usluge novih generacija u Crnoj Gori, kojima se prvenstveno obezbjeđuje brzi pristup internetu putem fiksnih i bežičnih tehnologija, u posljednje dvije godine višestruko nadmašuju nivo investicija u prethodnim godinama. Ono što posebno raduje i ohrabruje je činjenica da je dinamičan razvoj mreža i usluga nove generacije planiran i u tekućoj godini“, kazala je ministarka Sekulić.

Foto1AutorRCC

Da je tržište elektronskih komunikacija pravno i regulatorno dobro uređeno, kako je dodala ministarka Sekulić, svjedoče i stalne investicije operatora, koje su u prethodne dvije godine iznosile oko 200 miliona eura.

„Možemo konstatovati da privatni investitori na tržištu telekomunikacija prepoznaju spremnost crnogorskog društva i tržišta da prihvati i koristi nove tehnologije i prati globalne trendove digitalizacije“, kazala je ministarka.

Ona je navela da je u Studiji koja je prezentovana danas u Skoplju, a koja tretira uticaj digitalne transformacije na Zapadni Balkan, prikazano da je Crna Gora, prema stepenu digitalizacije, iznad prosjeka u regionu po svim značajnim parametrima – pokrivenost brzim širokopojasnim internetom, stepen korišćenja brzog širokpojasnog interneta, razvijenost infrastrukture, mobilna penetracija, efikasno korišćenje spektra itd.

Prema njenim riječima, digitalna era promijenila je način na koji komuniciramo, razmišljamo i učimo. Ona mijenja način na koji živimo i na koji poslujemo.

„Dobar primjer korišćenja mogućnosti koje digitalizacija pruža sa ciljem unapređenja poslovanja i svakodnevnog života jeste Klinički centar Crne Gore (KCCG) koji je uveliko započeo proces pružanja usluga elektronskim putem“, kazala je ministarka Sekulić.

Digitalizacija zasnovana na savremenim mrežnim uslugama i brzim internet vezama, smatra ministarka, donosi održive ekonomske i društvene prednosti.

„Preduslov za digitalnu transformaciju su jasno postavljeni strateški ciljevi koji moraju biti prioritet svake vlade modernog društva“, kazala je ministarka Sekulić i podsjetila da je sektor telekomunikacija i IKT-a u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora Crne Gore prepoznat kao najpovoljniji u pogledu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u zemlji, što dodatno potvrđuje napore Vlade Crne Gore na tom polju.

Na panelu je ocijenjeno da integracija zemalja Zapadnog Balkana sa panevropskim digitalnim tržištem zahtjeva harmonizovano regulatorno okruženje, unaprjeđenje širokopojasne infrastrukture i pristup digitalnim robama i uslugama, kao i digitalnu pismenost kako bi se iskoristio potencijal digitalne ekonomije.

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana okupio je predstavnike vlada iz regiona i zemalja članica Evropske unije (EU) koje učestvuju u Berlinskom procesu, predstavnike Evropske komisije (EK), Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kao i predstavnike informatičke industrije i firmi koje se bave informacionim tehnologijama, akademsku zajednicu i mlade – sa ciljem ostvarivanja konkretnih rezultata u pogledu digitalne platforme za razmjenu ideja i prijedloga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.