Han: Makedonija zaslužila preporuku EK za početak pregovora
Foto:Anadolija

EU prepoznala napore

Han: Makedonija zaslužila preporuku EK za početak pregovora

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han predao je danas u Skoplju premijeru Makedonije Zoranu Zaevu izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Makedonije na putu evrointegracija i tom prilikom izjavio da je ta zemlja zaslužila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora.

Kako je kazao, EU je prepoznala napore Makedonije da prevaziđe krizu i postigne napredak na evropskom putu.

"Makedonija je prešla dug put popločen brojnim izazovima i ponovo se vratila evropskom putu. Imamo pozitivne pomake, osjećaj transparentnosti, energije i nade", izjavio je Han, javlja Anadolija.

Ocijenio je da je Makedonija primjer demokratskih promjena u regionu, ali je upozorio da se reforme ne smiju zaustaviti, posebno u oblasti pravosuđa. 

Na pitanje da li EU ima plan B u slučaju da Makedonija i Grčka ne postignu dogovor o imenu, Han je izjavio da je za rješenje dugogodišnjeg spora koji je kočio evroatlanski put Makedonije potreban kompromis na odricanje obiju strana. 

2018041822988502632820303Web

"EU prepoznala napore Makedonije"

Makedonski premijer Zoran Zaev obećao je da će Makedonija u naredna dva mjeseca nastaviti reformski zamah s ciljem da zemlja dobije datum o početku pregovora.

"Vlada će s dodatnom energijom raditi na reformskim procesima u naredna dva mjeseca kako bi dobili datum o početku pregovora s EU. Sastavićemo novi plan o dinamici reformi do kraja 2018. godine", najavio je Zaev, prenosi AA.

Evropska komisija je juče preporučila Savjetu da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom, u svjetlu postignutog napretka te održavanja i produbljivanja trenutnog reformskog zamaha. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.