16.000 štrajkovalo tražeći plate, predsjednik ih otpustio!
Konstantino Čivenga

Radna mjesta će popuniti nezaposlenim osobljem

16.000 štrajkovalo tražeći plate, predsjednik ih otpustio!

Potpredsjednik Zimbabvea Konstantino Čivenga otpustio je 16.000 medicinskih sestara koje su stupile u štrajk. Izjavio je da će radna mjesta otpuštenih popuniti nezaposlenim osobljem.

Vlada Zimbabvea otpustila je sinoć najmanje 16.000 medicinskih sestara koje su stupile u štrajk sa zahtjevom da im se isplate zaostale plate, prenosi Anadolija.

Potpredsjednik Zimbabvea Konstantino Čivenga izjavio je za provladinu medijsku kuću ZBC da će radna mjesta otpuštenih popuniti nezaposlenim medicinskim sestrama.

Čivenga je odluku o otpuštanju hiljada radnica donio na bazi ovlašćenja koje potpredsjednik Zimbabvea ima u sektoru vladinih javnih usluga.

On tvrdi da je vlada Zimbabvea ranije odobrila Ministarstvu zdravstva 17,1 milion dolara za neizmirene plate medicinskog osoblja i tako udovoljila njihovim zahtjevima. Radnice koje su štrajkovale je optužio za neodgovorno ponašanje i da djeluju s političkim motivima.

Čivenga je kazao da su nadležne ustanove već pokrenule proces zapošljavanja novog medicinskog osoblja, a da će po potrebi na posao biti vraćene i ranije penzionisane medicinske sestre.

Predstavnik sindikata medicinskog osoblja Enok Dongo je kazao da su vijest o otkazima saznali posredstvom medija i da ih smatraju ništavnim jer im to niko službeno nije saopštio.

Prosječna plata medicinskih sestara u Zimbabveu je 284 dolara. Medicinsko osoblje je stupilo u štrajk sa zahtjevom da im vlada isplati zaostala dugovanja i poveća plate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.