Žuta kiša  meteorološki uobičajena pojava
ilustracija

Žuta kiša meteorološki uobičajena pojava

Pijesak iz Sahare ovih dana došao je sa kišom u naše krajeve. Riječ je o meteorološki uobičajenoj pojavi. Pijesak nećemo vidjeti, ali ćemo sigurno primijetiti prljave automobile, koji nakon žute kiše obavezno moraju na pranje.

Perionice ovih dana rade punom parom, a ovakva situacija nije neobična ali ni alarmantna, kažu meteorolozi.

"Trenutno naše područje je direktno pod uticajem tog sistema koje uslovljava priliv tople vazdušne mase i kao posljedicu toga imamo pojavu vrlo slabu kišu koja sadrži veliku koncentraciju pustinjskog pijeska", naveo je meteorolog, Branko Micev za TVCG.

Osim prljave kiše i povećane koncentracije pijeska i polena u vazduhu, raste i temperatura.

"Tako je bilo proteklih dana u Baru, gdje je u nedjelju temperatura bila između 31 i 32. To je rekordno najveća tempertaura za april u posljednjih 60 godina", naveo je Micev.

Prljava kiša pada skoro svake godine nakon zime. Pijesak iz Sahare nije opasan po zdravlje i normalna je meterološka pojava, koja Evropu posjeti dva do tri puta godišnje.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.