Pucanj iz topa će označiti početak posta u Rožajama
Foto: Privatna arhiva

Oživjeli tradiciju

Pucanj iz topa će označiti početak posta u Rožajama

Rožajci i ove godine željno isčekuju Ramazan. Ramazan ove godine počinje 16. maja, a ramazanski top će označiti početak posta i opet će ga željno dočekati građani ovog grada.

Rožajci su veoma ponosno dočekali ovaj adet.

Islamska zajednica se potrudila da ovu tradiciju opet oživi. Ovo je četvrta godina kako su prvi pucnji odjeknuli gradom i vratili sjećanja.

Top3

Tradicija pucanja iz topa je bila prekinuta za vrijeme komunističke vladavine. Pucanj iz topa svake ramazanske večeri označava vrijeme iftara - kraj cjelodnevnog posta vjernika.

3070801619414280225969064156519888501866496n

Čini se da su iftarski haberdari, koji u tradicionalnoj nošnji ispaljuju plotune, najponosnji na počasti koja im je pripala.

U Sarajevu ova tradicija postoji odavno i ne prekida se.

U Rožajama je nekada postojao pravi top, sada je improvizovani sa pirotehničkim sredstvima, ali dovojno bučan da se čuje u cijelom gradu.

top

Pored Rožajaca i Plavljani drže do tradicije, a top se čuva blizu Stare džamije.

Vjernici se tokom Ramazana uzdržavaju hrane i pića, sve od zore pa do zalaska sunca. Post vjernicima omogućuje napuštanje materijalnog komfora i duhovno uzdignuće. Uz kandilje, iftarske sofre, teravije (noćne namaze), vjernici prolaze kroz posebno putovanje moralnosti i smiraja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.