Han: EU će nastaviti da usmjerava CG i pruža namjensku podršku uključujući i značajna finansijska sredstva
Johanes Han

Povodom usvajanja Izvještaja EK o Crnoj Gori

Han: EU će nastaviti da usmjerava CG i pruža namjensku podršku uključujući i značajna finansijska sredstva

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kazao je da je potrebno još dosta toga kako bi Crna Gora postala članica EU i da će naša zemlja tokom tog procesa imati podršku EU.

"Danas objavljujemo svoj Izvještaj o CG u kojem je detaljno navedeno šta je sve postignuto i šta je još potrebno uraditi da bi se vaše ambicije pretvorile u stvarnost. Ključni elementi uspjeha su rezultati u oblastima vladavine prava, pravde, temeljnih prava, slobode medija i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Podjednako je važno da se politička debata vrati u parlament gdje joj je i mjesto", kazao je Han.

Potrebno je, kako je kazao, da se svi politički akteri u Crnoj Gori konstruktivno uključe u demokratski proces. 

Prema njegovom mišljenju, sveobuhvatna reforma izbornog sistema ojačala bi povjerenje u izborni okvir.

Na kraju, nedavna dešavanja koja se tiču Savjeta RTCG i aktivnosti ASK, kazao je Han, nanose štetu reputaciji države i dalji koraci u ovom pravcu bi mogli baciti sjenku  na pristupanje CG EU.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da primijetim pozitivne pomake, dobar napredak u oblasti reformi koje imaju za cilj da pruže bolje i javne servise građanima i koraci koji su preduzeti kako bi se ojačala ekonomska i finansijska stabilnost države. Takođe mi je zadovoljstvo što mogu da vidim konstantan napredan u pristupnim pregovorima. Kao što znate, tempo pregovora u cjelini će i dalje biti određivan na osnovu ostvarenog napretka u oblasti reforme vladavine prava, prije svega kada se govori o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i rezultata koji će biti ostvareni u sferama kao što su trgovina ljudima i borba protiv pranja novca", kazao je Han.

Prema njegovim riječima, EU će nastaviti da usmjerava CG i pruža namjensku podršku uključujući i značajna finansijska sredstva.

Kako je kazao, da bi maksimalno iskoristili ovu istorijsku priliku potrebno je da CG okupi svoje najtalentovanije i namotivisanije ljude kako bi došlo do snažnog političkog zamaha i aktivnosti na nivou cijele države. 

"Ohrabrio bih sve političke snage uključujući sve opozicione stranke da se na pozitivan način uključe u reforme i demokratske procese i da se vrate u parlament koji je jedino odgovarajuće mjesto za konstruktivne političke debate. Uz takav zamah siguran sam da će CG moći da sprovede reforme koje su potrebne za članstvo u EU za dobrobit države i svih njenih građana", kazao je Han u svom obraćanju.

Crna Gora je lider u procesu evropskih integracija, što je za nas podsticaj, ali i obaveza i odgovornost, da kroz kredibilne rezultate dostignemo sve potrebne standarde i na taj način osnažimo i potvrdimo ovakav stav naših evropskih partnera, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom povodom prezentacije izvještaja Evropske komisije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.