OVAJ enzim se hrani plastikom, a naučnici su ga učinili čak i jačim
Foto: Ilustracija

PET ambalaža

OVAJ enzim se hrani plastikom, a naučnici su ga učinili čak i jačim

Naučnici su otkrili način da ojačaju prirodne enzime koji uništavaju PET ambalažu, što je najčešći vid plastike kojom se zagađuje okolina.

Za razgrađivanje PET ambalaže, od koje se često prave plastične boce, potrebne su stotine godina.

Modifikovani enzim, poznat kao petoza, međutim, može da razgradi PET ambalažu za samo nekoliko dana. Ovo otkriće bi moglo da označi revoluciju u reciklaži plastike, prenosi Tanjug.

Britanski potrošači godišnje upotrijebe 13 milijardi plastičnih boca, od kojih se više od tri milijarde ne recikliraju. Enzim petaza je otkriven u Japanu i proizvodi ga baketerija Idonela Sakaiensis, koja „jede“ PET ambalažu kao svoj glavni izvor energije.

„PET u većim količinama postoji tek više od 50 godina, što nije veliki vremenski period za jednu bakteriju da evoluira kako bi mogla da jede nešto što je stvorio čovjek“, izjavio je profesor Džon Mekgin, uključen u istraživanje.

Mekgin je ukazao na to da poliesteri, grupa plastike kojoj pripada PET (polietilen tereftalat), postoje u prirodi, i da ih biljke koriste za zaštitu svojih listova.

„Bakterije su evoluirale milionima godina da bi mogle da ih jedu“, dodao je Mekgin.

Prelazak bakterija na PET ambalažu je, ipak, „prilično neočekivan“ i međunarodni tim naučnika u Oksfordu je odlučio da otkrije kako se razvila petaza.

Istraživači su koristili trodimenzinalni model visoke definicije i koristili snažne iks-zrake da bi ustanovili strukturu petaze, i ustanovili da, samo malom izmjenom, mogu da poboljšaju učinak tog enzima. To znači da petaza nije još do kraja razvijena i da postoji potencijal za jačanje njenih svojstava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.