Za tri mjeseca maloljetnici počinili 132 krivična djela
Ilustracija

Blagi porast

Za tri mjeseca maloljetnici počinili 132 krivična djela

Prema podacima Uprave policije udio maloljetničkog kriminala u odnosu na ukupan broj krivičnih djela na godišnjem nivou na teritoriji Crne Gore, iznosi oko osam procenata.

U prvom tromjesečju tekuće godine, 101 maloljetno lice je osumnjičeno da je izvršilo 132 krivična djela. U poređenju sa prva tri mjeseca prošle godine, može se konstatovati blagi porast krivičnih djela i maloljetnih izvršilaca krivičnih djela.

Od 101 maloljetnog lica koje je počinilo neko krivično djelo njih 96 su dječaci a samo pet djevojčice.

nasilje

Maloljetnici najčešće vrše krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, stoji u dopisu Uprave policije za Kodex. U prvih tri mjeseca ove godine, od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela od strane maloljetnih lica (132), 97 krivičnih djela je iz oblasti imovinskog kriminaliteta ili 73,4 procenta.

inbrottlagenhet700x394

Ipak, maloljetnici su počinioci širokog spektra krivičnih djela, a to znači da ne možemo reći da se uzdržavaju od učestvovanja u bilo kojoj oblasti kriminaliteta. U poslednjih pet godina najteže krivično djelo izvršeno od strane maloljetnika kvalifikovano je kao teško ubistvo u pokušaju, član 144/20 KZ CG.

60015012557131488381599100014806837281476863112kladionicanoz

Maloljetnička delinkvencija je kršenje određenih društvenih normi za koje su zakonom određene sankcije. Najveći uticaj na mlade imaju porodica, škola i društvo, a negativni uticaj kombinacije ova tri faktora nesumnjivo dovodi do delinkventnog ponašanja. Međutim, mladi su naše bogatstvo i naša budućnost, zato, kada je god to moguće, policija poseže za alternativnim mjerama.

Svrha alternativnih mjera (opomena i vaspitni nalozi) je da se prema maloljetniku ne pokreće postupak ili da se postupak obustavi i time utiče na pravilan razvoj maloljetnika i jačanje njegove lične odgovornosti da ubduće ne čini krivična djela, navode za Kodex iz Uprave policije.

591a9a85d4bc4948a0da0dc70a0a0a67policijapreview

Opomenu, kao alternativnu mjeru može odrediti policijski službenik za maloljetnike uz odobrenje državnog tužioca, ukoliko su ispunjeni određeni zakonski uslovi, a to su: da je izvršeno krivično djelo za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine; da postoje dokazi za osnovanu sumnju; da maloljetnik da svoj pristanak uz saglasnost zakonskog zastupnika i da ranije nije primijenjen vaspitni nalog ili izrečena krivična sankcija.

Ipak, građani koji nam se javljaju često navode da je maloljetnička delikvencija uzela maha, da su maloljetnici koji su se odali kriminalu često povratnici i da se vrše najčešće teške krađe. Ono što građane zabrinjava jeste i što su maloljetni delikventi, kako oni tvrde, sve nasilniji u vršenju krivičnih djela. Policija prema takvima primjenjuje represivne mjere ali u krajnjoj instanci.

kradjaauto

Oblast suzbijanja i sprječavanja maloljetničkog kriminaliteta u radu Uprave policije MUP-a Crne Gore ima poseban značaj i profesionalan tretman, s obzirom na psihofizičku, socijalnu i društvenu ulogu djece i maloljetnika. Namjera je Uprave policije da rad na suzbijanju maloljetničke delinkvencije prvenstveno bude preventivnog karaktera, međutim kao i kod drugih oblika kriminaliteta i u ovoj oblasti se ne može izbjeći i isključiti represivan metod djelovanja, stoji u odgovorima koji je Kodex dobio iz Uprave policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.