Muslimanske manjine u svijetu se nemaju čega stidjeti
Foto:IZCG

Fejzić na Svjetskom samitu muslimanskih manjina u Istanbulu

Muslimanske manjine u svijetu se nemaju čega stidjeti

Na poziv Diyaneta Islamske zajednice Republike Turske, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić sa saradnicima prisustvovao je juče Svjetskom samitu muslimanskih manjina koji je otpočeo u Istanbulu.

Ceremoniji u prisustvu predstavnka muslimanskih zajednica i institucija iz oko stotinu zemalja, prisustvovali su najviši državni zvaničnici Turske, na čelu s predsjednikom Redžep Tajip Erdoganom, premijerom Binalijem Jildirimom, predsjednikom Velike narodne turske skupštine Ismailom Kahramanom, reisom Islamske zajednice Turske Alijem Erbasom i drugima.

U uvodnim obraćanjima, ističući istorijske prilike, geopolitičku aktuelnost kao i međunarodni uticaj koji Turska ima na međunarodnoj sceni danas, istaknuto je da brojna pitanja od Mijanmara, Palestine, Sirije, pitanje rastuće islamofobije, moraju biti tretirana sistemski, u svjetlu demokratije, osnovnih ljudskih prava i jednakosti, navodi se u saopštenju IZCG.

Reis Fejzić je istakao da su muslimanske manjine širom svijeta svijetli primjer temeljnijh islamskih vrijednosti o jednakosti i suživotu svih ljudi, te da se zbog toga muslimanske manjine u svijetu nemaju čega stidjeti.

"Musliman, da bi se obratio čovječanstvu, i sam mora biti primjer i model čovječnosti. Kao korektni i konstruktivni članovi društava u državama u kojima egzistiraju, muslimanske manjine imaju različita iskustva, i smatram ovaj samit bitnim korakom razmjene pomenutih iskustava", istakao je reis Fejzić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.