Nema vidljivog uticaja reformi u polju vladavine prava

Danas Izvještaj o napretku

Nema vidljivog uticaja reformi u polju vladavine prava

Evropska komisija danas će u Strazburu predstaviti Izvještaj o napretku za zemlje Zapadnog Balkana.

Evropska komisija daće danas ocjenu napretka Crne Gore na putu evropskih integracija, a izvještaj će u Strazburu predstaviti šefica EU diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Šest zemalja regiona, među njima i Crna Gora, dobiće od Evropske komisije dubinsku analizu stanja, zasnovanu na političkim i ekonomskim kriterijumima, kao i procjenu sposobnosti za preuzimanje obaveza koje nosi članstvo u EU.

U nacrtu dokumenta u koji je Pobjeda imala uvid navodi se da je Crna Gora napredovala u legalnom i institucionalnom okviru, ali da i dalje nema vidljivog i značajnog praktičnog uticaja reformi u polju vladavine prava.

U dokumentu EK neće biti pomenuta klauzula balansa, što su od EU tražile pojedine NVO u Crnoj Gori.

Dio izvještaja će, kako Pobjeda nezvanično saznaje, biti posvećen stanju u RTCG i izmjeni medijskih zakona.

Izvještaj o Crnoj Gori ocjenjuje da nema napretka o pitanju slobode izražavanja. Podsjeća se i da je naša zemlja od 30 poglavlja u pristupnim pregovorima privremeno zatvorila tri. Međutim, prema nalazima EK, sveobuhvatni pravni sistem treba da pokaže više rezultata.

- Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstriran opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, nastaviće da utvrde sveukupan tempo pristupnih pregovora, stoji u nacrtu izvještaja o Crnoj Gori. Dio nacrta bavi se i parlamentarnim izborima održanim 2016, gdje se konstatuje da je malo učinjeno u sudskim postupcima oko izbornih neregularnosti. Od crnogorskih vlasti traži da se angažuju kako bi se konsolidovalo povjerenje u izborni proces.

Predsjednik Evropske delegacije u Crnoj Gori Aivo Orav danas popodne taj će dokument uručiti i potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.