Stoltenberg: Turska je članica NATO-a koja je pretrpjela najviše terorističkih napada
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Turska je članica NATO-a koja je pretrpjela najviše terorističkih napada

Generalni sekretar Sjevernoatlanskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio danas da ta organizacija pozdravlja transparentnost koju Turska pokazuje u provedbi vojne antiterorističke operacije “Maslinova grana“ na krajnjem sjeverozapadu Sirije.

U okviru zvanične posjete Turskoj, Stoltenberg se jutros sastao s turskim ministrom odbrane Nuretinom Caniklijem, a zatim i sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom sa kojim se obratio i novinarima, javlja Anadolija.

“Ministar Čavušoglu me informisao o Maslinovoj grani i zahvalan sam Turskoj koja istrajava u transparentnosti te operacije“, kazao je Stoltenberg.

“Maslinova grana“ je operacija koju su turske oružane snage u saradnji sa Slobodnom vojskom Sirije pokrenule s ciljem neutralizacije terorista YPG/PKK-ISIS-a u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg kazao je da je Turska dosta doprinijela koalicionoj borbi protiv terorizma, iako je i sama suočena s ozbiljnim izazovima.

“Niti jedna druga članica NATO-a nije pretrpjela toliko terorističkih napada kao Turska. Ona je ujedno i saveznik koji je naviše izložen nestabilnosti u ovoj regiji“, kazao je Stoltenberg.

Ovo je Stoltenbergova sedma posjeta Turskoj, a istakao je da je i to znak koliko značaja NATO predaje Turskoj kao članici.

Ističući da NATO kroz različite platforme podržava Tursku, Stoltenberg se zahvalio na borbi koju Turska vodi odlučno protiv svih terorističkih organizacija u regiji.

Glavna tema Stoltenbergove posjete je priprema julskog samita NATO-a koji će se održati u Briselu, a s turskim zvaničnicima je razgovarao i o situaciji u Siriji, Libiji i drugim regijama.

Stoltenberg je ponovio da su SAD, Francuska i Velika Britanija izvijestile NATO o napadu koji su izvele nakon hemijskog napada na civile u sirijskoj Dumi.

“Cilj napada je smanjenje kapaciteta sirijskog režima da ponovi takve napade na civile. NATO najoštrije osuđuje Asadov režim zbog stalne upotrebe hemijskog oružja“, poručio je Stoltenberg.

Ističući da su sve članice podržale te napade, Stoltenberg je kazao da odgovorni za upotrebu hemijskog oružja u Siriji moraju biti procesuirani.

“Naravno da NATO podržava rad pod okriljem Ujedinjenih nacija u kontekstu pronalaska mirnog rješenja sirijske krize“, zaključio je Stoltenberg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.