Priča o jednom podgoričkom izvoru
Foto: Kodex

Daje život i pravi probleme

Priča o jednom podgoričkom izvoru

Glavni grad Crne Gore jedan je od rijetkih u Evropi koji obiluje brojnim pitkim izvorima u neposrednoj okolini. I dan danas izvori rijeka Cijevne i Ribnice daju vodu prvog kvaliteta koja se i dalje može piti. Mnogima je ta voda izvor života jer periferija Podgorice kuburi sa gradskim vodovodom. Jedan od tih izvora jeste i Mosorski izvor.

Veliki izvor na brdu Mosor u Doljanima, iznad podgoričkih naselja Doljani i Masline, omiljeno je mjesto okupljanja žitelja u vrelim ljetnjim danima. Često ljeti na tom izvoru, u bilo koje doba dana ili noći, možete sresti one koji  dolaze i sa izvora nose vodu kući. Posebno je to izraženo u udarnim ljetnjim mjesecima kada oni koji žive na višim kotama često ostaju bez vode, usled slabog pritiska u cijevima gradskog vodovoda.

30710312102165760338612543852787197262430208n

Međutim, brdo Mosor je u zadnjem periodu omiljeno mjesto izgradnje. Placevi se prodaju uvelike i kuće niču kao poslije kiše, jer je zemljište još jeftino, a od centra grada udaljeno svega nekoliko kilometara. A i nekadašnje livade u Doljanima i Maslinama odavno su umjesto vrtova načičkanih kuća. Tako se Mosorski izvor, ni kriv ni dužan, našao u gusto naseljenom području. Sam izvor je prije jedan vijek zajažen i na njemu postavljene česme.

30708053102165760343812678133252312849186816n

Od njega počinje Mosorski potok koji u vrijeme obilnih kiša pravi velike probleme mještanima. Samo što su, prije nego je on počeo da pravi probleme, mještani problem napravili upravo njemu. Odmah ispod izvora izgrađena je glavna saobraćajnica koja povezuje okolno naselje. Prostor koji je nekada zauzimao Mosorski potok sada je načičkan kućama. Oni koji su izgradili kuće na samoj obali potoka, radi odbrane od bujica gradili su odbrambene zidove. I to svak na svoj način.

Zato makar dva puta godišnje, kad u Podgorici padaju velike kiše, Mosorski izvor pretvori se u bujični a Mosorski potok u rijeku koja plavi okolne kuće i imanja. Jednostavno, priroda se brani od onoga što joj čini čovjek. I taj se problem ponavlja iznova i iznova jer niko ne radi na regulaciji njegovog toka. Dva puta godišnje tako se Mosorski potok nađe na zlu glasu u informativnim emisijama, a kad poplave prođu svi zaborave kako se i šta dogodilo. 

Iako je popularan kao izletište onih koji žive oko njega, Mosorski izvor je zapostavljen i zaboravljen od ostatka Podgorice a mali plato iznad njega nekada je bio pretvoren u kafić. Zbog manjka zainteresovanih trajao je samo jedno ljeto.

30743876102165760344212686008087668561281024n

Izvor koji je u prošlom vremenu mnogima bio jedini dodir sa pitkom vodom sada, na udaru graditelja, možda broji svoje zadnje dane kao izvor koji život znači. Samo je pitanje vremena kada će, zbog kuća izgrađenih iznad njega koje nemaju uređenu kanalizaciju, Mosorski izvor postati izvor zaraze. Tada će se mnogi sjetiti kako su nekad znali da na njemu ugase žeđ.          

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.