Jedite OVE namirnice i riješite se bola u stomaku
Ilustracija

Jedite OVE namirnice i riješite se bola u stomaku

Jedan od najvažnijih aspekata našeg zdravlja jeste naš mikrobiom - milijarde bakterija koje žive u našim crijevima.

Naučnici su ustanovili da su bakterijske kolonije u našim crijevima povezane sa najraznovrsnijim mogućim stvarima u vezi sa našim organizmom, od tjelesne težine do pojave medicinskih stanja poput astme ili akni, piše Tajm.

Mikrobiom svakodnevno oblikujemo ishranom. Na primjer, namirnice bogate vlaknima doprinose rastu broja "dobrih" bakterija, koje zatim proizvode masne kisjeline koje se apsorbuju u naš krvotok, uzrokujući smanjenje upalnih procesa i jačanje imunološkog sistema.

Osim vlaknima i brojnim drugim nutrijentima, namirnice na ovoj listi bogate su i prirodnim probioticima - bakterijama koje su vrlo slične onim koje se već nalaze u našim crijevima:

Kisjeli kupus

Zbog velike količine vlakana koju sadrži, ova namirnica biće takođe odlična za jačanje vašeg imunološkog sistema.

Kisjeli krastavčići

Krastavčići koji fermentišu u slanoj vodi, kojoj nije dodato sirće, sadrže osim probiotika i vitamine A i K, neophodne za funkcionisanje krvnih ćelija, kao i kalijum, koji je od velikog značaja za zdravlje srčanog mišića. Ipak, trebalo bi da imate na umu da ova namirnica može da sadrži veliku količinu soli.

Jabukovo sirće

Jedna studija iz 2009. godine pokazala je da jabukovo sirće doprinosi ubrzanju metabolizma i gubitku suvišnih kilograma, a takođe vraća nivo šećera u krvi u normalu. Međutim, prema savjetima stručnjaka, ne bi trebalo da konzumirate više od četiri supene kašike ove namirnice dnevno.

Zrnasti sir

Osim probiotskih kultura, ova vrsta sira takođe je bogata kalcijumom, koji je neophodan za jake kosti.

Jogurt

Još jedna namirnica bogata kalcijumom. Najbolje od svega jeste što ga možete konzumirati u kombinaciji sa svježim voćem.

Parmezan

Osim kalcijuma, parmezan sadrži i vitamin A, kao i vitamin B12, zadužen za održavanje dobrog stanja nervnog sistema, poboljšanje koncentracije, pamćenja i ravnoteže.

Uprkos tome što pasta koja se dobija od fermentisanih zrna soje često sadrži veliku količinu soli, takođe je bogata kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i proteinima. Koristite je za pravljenje supa ili marinada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.