Desetine hiljada Mađara na protestu protiv Orbana

Desetine hiljada Mađara na protestu protiv Orbana

Desetine hiljada Mađara protestovali su juče u Budimpešti protiv kako su kazali nepoštenog izbornog zakona koji je premijeru Viktoru Orbanu omogućio uvjerljivu izbornu pobjedu nakon kampanje obilježene mržnjom prema imigrantima.

Orban je u prošlu subotu osvojio treći premijerski mandat nakon što je protivmigrantska kampanja njegovoj stranci Fides  osigurala dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Organizatori protesta su na Facebooku zatražili ponovo prebrojavanje listića, slobodu medija, novi izborni zakon, kao i učinkovitiju saradnju opozicionih stranaka. 

Radi se o jednom od najvećih protesta u Mađarskoj proteklih godina, na kojem se prema organizatorima okupilo 100.000 ljudi.  

Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.