OVO nikako ne radite prije treninga
Ilustracija

OVO nikako ne radite prije treninga

Šon Arent, direktor Centra za zdravstvene i fizičke sposobnosti na Univerzitetu Ratgers kaže da je vjerovanje da ćemo se povrijediti ako se ne istežemo prije vježbanja samo - mit.

"Istezanje nije loše. Istezanje je sasvim u redu, ali ako ga uradite poslije vježbanja", kaže Arent.

"Ono što želite prije treninga jeste da se zagrijete, ali to ne znači da treba da se istežete. Naravno, mislim na 'statično' istezanje, prilikom kojeg se savijate, dodirujete vrh stopala i držite ga dok istežete kvadricepse. To je kao kada biste stavili gumicu u zamrzivač, i vukli je, pokušavajući da se istegnete. Neće proći mnogo prije nego što pukne", objasnio je.

S druge strane, ako se zagrijete prije treninga, postaćete savitljiviji, navodi Arent.

Zato je najbolje raditi istezanje tokom hlađenja.

"Ako želite istezanje prije treninga, onda je potrebno da ono bude dinamično. U pitanju je pun niz pokreta, poput izvođenja visokih nožnih udaraca i slično. U pitanju nije pravo istezanje, već dinamično zagrijavanje", kaže Arent.

Akutno istezanje smanjuje snagu, dok hronično istezanje smanjuje šansu za povredu.

Što je raznovrsnost pokreta veća, to je veća generalna pokretljivost tijela i fleksibilnost tetiva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.