CDT: Kandidati da uklone izborne štabove od biračkih mjesta i da se uzdrže od ishitrenih proslava
Foto:CDT

Predsjednički izbori

CDT: Kandidati da uklone izborne štabove od biračkih mjesta i da se uzdrže od ishitrenih proslava

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je sve organe i institucije da se sjutra doprinesu zakonitom sprovođenju izbornog procesa.

Centar za demokratsku tranziciju posmatraće izbore na preko 700 biračkih mjesta u svim opštinama sa 350 posmatrača koji će na biračkim mjestima, u mobilnim timovima i u štabu u Podgorici prikupljati sve relavantne informacije o dešavanjima na dan izbora. 

"Ključni interes Državne izborne komisije, opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora sjutra mora biti fer i zakonit izborni proces a ne bilo kakve političke razmirice ili politički interes. Apelujemo na Tužilaštvo i policiju da aktivnim odnosom spriječe ili procesuiraju eventualna krivična djela na i oko biračkih mjesta ali i druga krivična djela koja mogu imati veze sa izborima. Preporučujemo im da organizuju što veći broj dežurstava u svakoj opštini kako bi se blagovremeno reagovalo u slučaju potrebe",kazao je Dragan Koprivica, direktor CDTa.

CDT je pozvao predsjedničke kandidate da uklone svoj izborne štabove od biračkih mjesta u toku izbornog dana te da se uzdrže od objavljivanja bilo kakvih nepouzdanih i neprovjerenih informacija o izbornim rezultatima.

"Svako ko drži do demokratskih pravila uzdržaće se od bilo kakvih ishitrenih proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati druge kandidate i njihove pristalice", kazao je Koprivica.

On je podjsetio da su u prethodnom izbornom procesu dva kandidata proglasila pobjedu a da tada adekvato nije reagovala Državna izborna komisija.

"Skrećemo im pažnju da moraju biti brzi i odlučni u slučaju da se ovakve pojave ponove", kazao je Koprivica.

Koprivica je pozvao medije i civilni sektor da fokus stave na tačnost a ne na brzinu objavljivanja podataka.

"Niko nema pravao iz bilo kog razloga da utiče na bezbjednost građana Crne Gore. Građene podsjećamo na njihovo neprikosnoveno pravo da glasaju po sopstvenom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor", istakao je Koprivica.

Pozvao je one koji misle da im je ovo pravo ugroženo da o tome hitno obavijeste Tužilaštvo i policiju ili da informaciju dostave CDTu koji će isto proslijediti nadležnim državnim organima.

"Na taj način oni će hrabro braniti građanska prava a bez hrabrog građanina nema ni demokratske države. Glasajte slobodno", poručuju iz CDTa.

CDT će sjutra od otvaranja birališta saopštavati, na osnovu reprezentativnog uzorka, podatke o odzivu birača i eventualnim kršenjim izborne procedure.

Prve podatke o procentu i broju osvojenih glasova za svakog kandidata CDT će saopštiti nakon 21 h.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.