Herceg Novi: Nakon 50 godina otvoren zunel u Meljinama
Foto: Radio Herceg Novi

Herceg Novi: Nakon 50 godina otvoren zunel u Meljinama

Brojni mještani, turisti, predstavnici lokalne uprave, komunalnih i drugih preduzeća, mjesnih zajednica , prisustvovali su sinoć ceremoniji otvaranja tunela u Meljinama.

 Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, istakao je važnost tog infrastrukturnog objekta, koji je gotovo pet decenija bio van upotrebe.

– Imamo reprezentativnu pješačku komunikaciju na dobrobit svih mještana Meljine i Zelenika kao i grada Herceg Novog. Asflatirano je 500 metara staze sa pratećim sadržajima, rasvjetom. Ova komunikacija produžava Šetalište Pet Danica. .U lokalnoj samoupravi smo pripremili projekat izgradnje pješačke  komunikacije u dijelu Zelenike i od Bijele do Kamenara, kako bi povezali cijelu Opštinu. Proglašavam ovu pješačku komunikaciju i tunel nakon 50 godina, ponovo otvorenim,” poručio je Katić, prenosi Radio Herceg Novi.

Na ulazu u tunel u Meljinama bila je  postavljena izložba fotografija željeznice i popularnog “Ćira”.

O sedam decenija dugoj  istoriji  tunela i željeznica Crne Gore, govorio je vlasnik fotografija Josip Veber .

tunelizloyba

-Otvaranjem tunela čuvamo uspomenu na željeznicu kao sistem, koja je preporodila Boku kotorsku  i cijelu regiju. Krajem 19 vijeka Austrougarska je donijela važnu stratešku odluku da radi prugu na ovom području, južnoj Dalmaciji i Hercegovini. Radovi na izgradnji pruge su počeli 1895,godine, dok je i sam car Franc Jozef obišao 1898. ovo gradilište i iznenadio se entuzijazmom mještana koji su gradili prugu sa običnim altima bez mehanizacije.Postoji i anegdota da  su  naišli na neke nepristupačne  trase na kojima su im kazali da tu ne može proći pruga, odgovorili su zašto ne može “ Oka kamen – oka zlata”  i  građevinari su uradili i te dionice.  Voz je iz pravca Sarajeva u Zeleniku došao 16. jula 1901. godine. Istovremeno željeznicu su dobili  Dubrovnik i Trebinje. Nakon II svjetskog rata velika je uloga željeznice u razvoju ovog kraja i regije. Dolazi 1968. godina kada je ova pruga ukinuta nerazumnom odlukom pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine. Pješačko turističke staze su postale trend u svijetu. Veliki broj turista iz inostranstva, konkretno iz Norveške, Njemačke, veliki plus daju uređenju ove  pješačke staze i nadaju se da će jednog dana dobiti i biciklističku stazu do granice sa Hrvatskom a IPA fondovima starom željezničkom prugom se povezali sa Konavlima, Dubrovnikom, Trebinjem. Time bi se dobila važna pješačka transferzala koja će spajati gradove I ono što je važnije ljude”, naveo je Veber.

Na otvaranju tunela u Meljinama prisutne je, u ime te  i Mjesne zajednice Zelenika, pozdravio  Dragan Andrić.

-Otvaranjem tunela koji 50 godina nije bio u funkciji povezuju se dvije mjesne zajednice i produžava se Šetalište od rijeke Sutorine do luke Zelenika. Koristili smo magistralu i tunel kao pješačku zonu i Lalovinu što nije bilo bezbijedno.Ovaj tunel otvara nove perspektive i za građane i za turiste.Zahvaljujemo se predsjedniku Opštine i lokalnoj upravi sa željama da se tunel koristi  u narednim generacijama- poručio je Andrić.

Radio Herceg Novi

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.