Zašto su neki karcinomi smrtonosniji od drugih?
Foto: Ilustracija

Istraživanje sa Instituta "Frensis Krik"

Zašto su neki karcinomi smrtonosniji od drugih?

Značajno naučno istraživanje pokazalo je zašto su neki karcinomi smrtonosniji od drugih uprkos tome što se čini da su identični. To otkriće otvoriće put preciznijem određivanju terapije za svakog pojedinačnog pacijenta.

Naučnici sa Instituta "Frensis Krik" razvili su način za analizu razvoja svakog pojedinačnog tumora kako bi predvidjeli njegovo buduće ponašanje. 

Istraživanje raka bubrega pokazalo je da su kod nekih pacijenata tumori zloćudniji, dok drugi nikada ne postanu agresivni i možda im ni ne treba liječenje, već samo praćenje. 

"Mi zaista nemamo alate za razlikovanje karcinoma koje treba liječiti i onih koje treba pratiti", kaže naučnica Samra Turajlić. 

Jedan karcinom može brzo da usmrti pacijenta, dok drugi pacijent, uz naizgled isti takav rak, može da živi decenijama nakon početka liječenja, što predstavlja neizvjesnost i za pacijenta i za onkologa. 

Istraživanje, objavljeno u časopisu Cell, analiziralo je rak bubrega kod sto pacijenata. Naučni tim je sproveo genetička istraživanja kako bi analizirao istoriju svakog raka, slično utvrđivanju očinstva samo mnogo kompleksnije. 

Tumor

Foto: Ilustracija

Sa rastom i razvojem, karcinomi sve više mutiraju. Različiti djelovi tih tumora počinju da mutiraju na različite načine. Naučnici su uzimali brojne uzorke različitih djelova karcinoma i potom proučavali koliko su ti djelovi slični. To im je omogućilo da sastave svojevrsnu evolucionu istoriju svakog tumora. 

"To, takođe, može da nam pokaže kojim putem će se razvijati tumor", kaže Turajlić. 

Na temelju rezultata istraživanja, naučnici su podijelili karcinome bubrega u tri kategorije: veoma zloćudne od početka, prelazne i relativno dobroćudne. 

Kod najzloćudnijih oblika zabilježene su raširene i brze mutacije, a karcinomi su rasli toliko brzo da su se vjerovatno proširili tijelom i prije nego što su otkriveni. U tim slučajevima, operacija kojom se otklanja primarni tumor može da odloži upotrebu lijekova koji bi mogli da uspore napredovanje bolesti, napominju naučnici. 

"Najdobroćudniji" oblici karcinoma ponašali su se suprotno. Postojala je velika vjerovatnoća za njihov toliko spori rast da nikada ne bi predstavljali problem za pacijenta, pa ih je samo potrebno pratiti, kažu naučnici. 

Prelazni oblici su imali izgleda da se u početku prošire na još samo jednu lokaciju u tijelu, i u tom slučaju bi bilo prihvatljivo njihovo operativno liječenje. 

Doktorka Turajlić kaže da naučni tim nema sumnji da su rezultati istraživanja primjenljivi i na druge vrste karcinoma. 

Istraživanje je pokazalo i da su se najranije mutacije u karcinomu događale i do 50 godina prije otkrivanja raka bubrega. 

Direktor organizacije "Cancer Research UK" Harpal Kumar kaže da je ovo istraživanje prelomno, pošto su ljekari godinama suočeni sa situacijom u kojoj naizgled iste dijagnoze kod pacijenata imaju potpuno različite ishode, prenosi Hina. 

"To je veoma značajno zbog toga što ćemo, nadam se, moći da predvidimo kojim putem će rak ići kod svakog pojedinačnog pacijenta, a to će nas dovesti do liječenja prilagođenog pojedinačnim potrebama", zaključio je on.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.