Šef Pentagona: Ovo je jednokratan napad, da li će biti još zavisi od Asada
Martis, foto:Anadolija

Napad na Siriju

Šef Pentagona: Ovo je jednokratan napad, da li će biti još zavisi od Asada

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džim Mattis izjavio je kako je ovo bio "jednokratan napad" na Asadov režim, te da od Asada zavisi da li će napadi biti nastavljeni.

U sklopu napada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pogođen je centar za istraživanje hemijskog oružja u blizini Damaska, te skladište hemijskog oruža i komandni centar u vezi hemijskog naoružanja koji se nalaze zapadno od grada Homsa.

Šef Pentagona Džim Matis i načelnik Generaštaba američke vojske general Džozef Danford su na konferenciji za novinare poručili kako je napad odgovor na napad hemijskem oružjem, koji se desio 7. aprila u sirijskoj Dumi.

Matis je kazao kako Asad krši međunarodno pravo, te hemijskim oružjem ubija žene, djecu, nevine ljude.

"Sa saveznicima smo zaključili da je tako nešto neprihvatljivo. Želim istaknuti da je ovo napad na Asadov režim", poručio je Matis, a na pitanje da li će napadi biti nastavljeni, odgovorio je:

"To zavisi od Asada, zavisi od toga da li će u budućnosti više koristiti hemijsko oružje. Ovo je bio jednokratni napad". 

"Prvi cilj je bio naučno-istraživački centar u regiji grada Damska. Ovo vojno postrojenje, bilo je sirijski centar za istraživanje, razvijanje i proizvodnju hemijsko biološke ratne tehnologije. Drugi cilj je bilo skladište hemijskog naoružanja zapadno od Homsa, a procijenili smo da je to bilo glavno postrojenje za gas sarin gdje je vršena proizvodnja. U blizini ovog postrojenja, bio je i naš treći cilj, a to je skladište hemijskog oružja i komandni centar", rekao je Danford.

2018041422981585232699012Web

Danford, foto:Anadolija

Dodao je kako je Asadov režim reagovao odbrambenim sistemom na raketne napade. Kako tokom napada ne bi bila nanesena šteta ruskim snagama, Danford je rekao kako su stupili u kontakt s Rusijom preko komunikacijskog kanala.

Danford je poručio kako u vezi ovog napada nije vođena bilo kakva koordinacija sa Rusijom ili Iranom.

"Ovaj talas napada je okončan", istakao je Dunford, odgovarajući na pitanje da li će napadi biti nastavljeni. 

NATO podržao napad

 NATO je podržao jutrošnju vojnu intervenciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na Siriju u kojoj je bombardovano više položaja Asadovog režima, a radi se o kapacitetima hemijskog naoružanja.

"Ovaj napad će oslabiti snagu Asadovog režima u smislu ponovnog napada hemijskim oružjem", poručio je u pisanoj izjavi generalni sekretar NATO Jens Stoltenber. 

"EU će biti uz saveznike odnosno uz pravdu", napisao je na Twiteru Donald Tusk predsjednik Evropskog savjeta. Naveo je da je operacija pokazala da bez plaćanja cijene neće biti nastavljena ljudska tragedija. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.