Sjutra biramo šefa države
ilustracija

Uoči predsjedničkih izbora

Sjutra biramo šefa države

Od ponoći je na snazi predizborna tišina uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani sjutra.

Birališta će biti otvorena od 7 do 20 sati, a do sada je akreditovano više od 1.000 posmatrača.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana.

Predsjednički izbori 15. aprila biće sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. 

Na predsjedničkim izborima učestvuju sedam kandidata.

Prvi na listi biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.Kandidat stranke pravde i pomirenuja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, a slijede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1990. godine u Crnoj Gori pobijedio je Momir Bulatović, kao i na drugim, održanim 1992./93. godine.

Milo Đukanović je pobijedio na izborima 1997. godine. Na predsjedničkim izborima 2003., 2008. i 2013. godine pobijedio je Filip Vujanović.

Predsjednik Crne Gore bira se na opštim izborima, neposredno i tajnim glasanjem, na pet godina.

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana. Kako je predviđeno Zakonom, u drugom izbornom krugu učestvovaće dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova. 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.