Telegram odbio da dostavi ključeve za dešifrovanje poruka, sud zabranio korišćenje aplikacije
Foto: Ilustracija

Uskoro će biti blokiran

Telegram odbio da dostavi ključeve za dešifrovanje poruka, sud zabranio korišćenje aplikacije

Ruski sud zabranio je mesendžer Telegram pošto je odbio da Federalnoj službi bezbjednosti Rusije dostavi ključeve za dešifrovanje poruka.

Šef ruskog komiteta za kontrolu medija Aleksandar Žarov izjavio je da će taj mesendžer biti uskoro blokiran.

Vrhovni sud Rusije odbacio je ranije zahtjev Telegrama da se proglasi nezakonitom naredba Federalne službe bezbjednosti od jula 2016. godine da joj kompanije daju ključeve za dešifrovanje poruka, prenosi Beta.

Predstavnik Telegrama Ramil Ahmetgalijev izjavio je da Telegram ne može da ispuni zahtjev FSB, jer kompanija "smatra svojom obavezom da čuva tajnost prepiske korisnika".

Predstavnik FSB je na sudu izjavio da predaja ključeva za dekodiranje prepiski "ne krši ustavna prava građana".

Moskovski sud je u oktobru kaznio Telegram mesendžer LLP sa 800.000 rubalja zbog odbijanja da FSB dostavi ključeve za dekodiranje.

Telegram je, međutim, 21. marta pred Evropskim sudom za ljudska prava osporio tu novčanu kaznu.

Šef međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava Agora, Pavel Čikov, koja zastupa Telegram na sudovima izjavio je 2. aprila da administrator servisa ni u kojim uslovima nema pristup informacijama koje daju mogućnost dekodiranja poruka, jer je sistem tako tehnički organizovan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.