Đukanović: Lideri opozicije preko leđa Srba u Crnoj Gori žele da osvoje vlast
Milo Đukanović

"Srbija izgubila rat za Kosovo pogrešnom politikom"

Đukanović: Lideri opozicije preko leđa Srba u Crnoj Gori žele da osvoje vlast

"Vjerujem u pobjedu na izborima. Već dvadeset godina, tačnije od predsjedničkih izbora 1997. održanih u uslovima najteže krize u državnoj politici Crne Gore, kontinuirano, bez izuzetka, pobjeđuje politika koju personifikujem i koja jasno projektuje i ostvaruje evropski put razvoja. Ne vidim da na konkurentskoj strani, konačno i zbog opasnih zabluda i gotovanskih očekivanja, postoji potencijal za promjenu te prakse."

To u razgovoru za "Novosti" poručuje lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, uoči nedjeljnog izbornog okršaja za fotelju predsjednika Crne Gore. On podsjeća da je u svom političkom programu ostvario većinu ključnih ciljeva, dok na pitanje šta ga je motivisalo da opet uđe u igru, kaže da je "kriva" odgovornost prema potrebi da se ostvareno sačuva.

Na pitanje kako ocjenjuje to što rivali tvrde da su mu Amerikanci naložili da se kandiduje, Đukanović kaže da te tvrdnje ubjedljivo svjedoče o inferiornosti opozicije i razlozima četvrtvjekovnog gubitništva.

 "Oni i dalje čekaju da mi neko zabrani kandidovanje da bi pobijedili. Kakvo neznanje, samoponiženje, provincijalizam. Ne shvataju da takvih razgovora i pokušaja zabrana nikada nije bilo, nema ih, i ne može biti", kaže Đukanović.

Komentarišući navode da su mnoge krupne odluke poput priznavanja Kosova, tumačene kao plod pritiska Zapada, Đukanović kaže da ih nije vodila želja da susjedu i prijatelju učine štetu.

"U pitanju je naše uverenje da treba da pogledamo istini u oči, da prihvatimo ono što se već dogodilo, i da time doprinesemo stabilnosti regiona. Po našem viđenju, Srbija je rat za Kosovo izgubila pogrešnom politikom u prošlosti i nepromišljenim sukobom sa NATO 1999. I, opet, po našem viđenju, ta realnost je nepromjenljiva. Svi koji danas Srbiji obećavaju da su u međuvremenu ojačali toliko da su u stanju da tu, za Srbiju nepovoljnu realnost promjene, samo troše vrijeme građanima Srbije. Znam da ovo nije prijatno slušati, ali, vjerujte, jednako tako je teško i saopštiti. Ne mislim da bi Crna Gora bila veći prijatelj Srbiji ukoliko bi, protivno svom viđenju, ohrabrivala tu iluziju. Tada bi samo Crnoj Gori bilo lakše, a sve bi bilo kao i sad. Jedino bi Crna Gora bila manje sumnjičena i optuživana od dijela javnosti Srbije. Ali smatram da bi to bilo licemjerno i sebično. Današnja Srbija ne odlučuje o Kosovu. Ona je samo primila fakturu za poraz koji je pretrpjela ranije.

Odgovarajući na pitanje zašto Srba nema u organima državne uprave u Crnoj Gori, iako ih tamo ima oko 30 odsto, Đukanović je rekao da politika prema Srbima u Crnoj Gori nije drugačija od politike prema drugim narodima. 

"Lideri opozicije preko leđa Srba u Crnoj Gori žele da daju sebi na važnosti. Najprije, predstavljajući se kao ekskluzivni zastupnici interesa Srba u Crnoj Gori, što jednostavno nije tačno", rekao je on. 

Đukanović je ocijenio da se radi o "umišljenim i vlastohlepnim" partijskim liderima koji žrtvuju suštinske interese srpskog naroda u Crnoj Gori zarad osvajanja vlasti.

"Pošto do vlasti ne mogu demokratskim putem, htjeli bi revolucionarnim. A za to im trebaju nezadovoljni građani. Tako oni godinama stvaraju predstavu kako svaki pošten Srbin mora biti protiv ovakve Crne Gore. Maltene, biti protiv Crne Gore, to je pitanje nacionalne odgovornosti Srba", kazao je Đukanović u intervjuu Večernjim novostima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.