Javni dug  raste i ove godine
ilustracija

2,8 milijardi eura

Javni dug raste i ove godine

Javni dug, prema podacima Ministarstva finansija, iznosi 2.758 milijardi eura ili 65,1 odsto BDP. Prije tri godine javni dug je iznosio oko dvije milijarde eura, navodi se u Srednjoročnoj strategiji upravljanja dugom do 2020.

Prosječna kamatna stopa državnog duga u prošloj godini iznosila je 3,1 odsto, za razliku od 2016. kada je bila 3,7 odsto, navodi se u Srednjoročnoj strategiji, koju je objavilo Ministarstvo finansija.

U 2018. javni dug će dostići maksimum od 70,5 odsto BDP-a, nakon čega će krenuti silaznom putanjom i u 2020. biti na nivou od 59,3 odsto procijenjenog BDP, predviđaju u Ministarstvu finansija.

Povećanje državnog duga u prethodnom periodu uglavnom je uslijedilo zbog emitovanih euroobveznica u 2014, 2015. i 2016, u ukupnom iznosu od 1,080 milijardi eura navedeno je u srednjoročnoj strategiji.

U njoj se takođe navodi da Ministarstvo finansija ostaje fleksibilno da razmotri mogućnosti za refinansiranje postojećih euroobveznica koje dospijevaju od 2019. do 2021.

“Ministarstvo finansija ostaje otvoreno za predloge upravljanja obavezama, u kontekstu osnovnih uslova na tržištu. Rezultat bi bio proširenje profila dospjeća i poboljšanje dinamike otplate duga smanjenjem visine otplate obaveza koja dospijevaju u periodu 2019-2021”, navodi se u strategiji.

Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.