Crna Gora spremna da doprinese jačanju evropskog sistema zaštite ljudskih prava
Zoran Pažin

Snažno podržava reforme predviđene Kompenhaškom deklaracijom

Crna Gora spremna da doprinese jačanju evropskog sistema zaštite ljudskih prava

Jedinstveni sistem evropske zaštite ljudskih prava proizvod je zajedničkih vrijednosti koje smo kao Evropljani dužni da razvijamo, njegujemo i štitimo, kao garant slobode i evropskog kvaliteta života naših građana, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u obraćanju ministrima pravde zemalja članica Savjeta Evrope danas u Kopenhagenu.

Ministarska konferencija “Nastavak reforme konvencijskog sistema zaštite ljudskih prava u Evropi – bolja ravnoteža, efikasnija zaštita“ organizovana je u cilju usvajanja Kopenhaške deklaracije, koja predstavlja izraz spremnosti država članica Savjeta Evrope da sistem zaštite ljudskih prava u Evropi učine još efikasnijim, uz snažnu afirmaciju principa podijeljene odgovornosti, odnosno neophodnosti da se pravovremena zaštita ljudskih prava prioritetno ostvaruje na nacionalnom nivou.

„U Crnoj Gori se radujemo saradnji sa našim evropskim partnerima na ovom značajnom reformskom poduhvatu, jer znamo da jačanjem evropskog mehanizma zaštite ljudskih prava istovremeno snažimo i nacionalne kapacitete da našim građanima obezbijedimo najviši nivo zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovan Evropskom konvencijom o ljudskim pravima,“ rekao je Pažin.

Dakw7ICWsAAIbR

Foto: Twitter

Ocijenio je da je upravo primjena Evropske konvencije kroz praksu Evropskog suda za ljudska prava predstavljala glavno usmjerenje u reformi crnogorskog pravosuđa, kao ključnog procesa u transformaciji Crne Gore u društvo evropskih vrijednosti.

„Zato je Crna Gora uvjek bila i ostaće spremna da bez izuzetka sprovede sve presude Evropskog suda za ljudska prava, bez obzira na njihove ekonomske ili druge implikacije,“ naveo je potpredsjednik.

Saopštio je, takođe, da je Crna Gora zahvalna Evropskom sudu za ljudska prava na svakoj presudi kojom je crnogorskim građanima zaštićeno neko pravo garantovano Evropskom konvencijom.

„Nijednu od tih presuda ne smatramo ni troškom ni gubitkom za Crnu Goru. Naprotiv, svaka presuda Evropskog suda doprinosi razvoju i unapređenju znanja i kapaciteta crnogorskog pravosuđa da uspješnije zaštiti prava i slobode naših građana po najvišim evropskim standardima pravde i pravičnosti,“ rekao je potpredsjednik.

Zbog toga Crna Gora, naglasio je, snažno podržava reforme predviđene Kompenhaškom deklaracijom, u pravcu daljeg jačanja međunarodnog nivoa zaštite ljudskih prava u Evropi, uz paralelno snaženje domaćih pravnih mehanizama zaštite ljudskih prava i sloboda garantovnih Evropskom konvencijom.

U crnogorskoj delegaciji je i Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.