Simović otvorio Dom za stare u Pljevljima: Samo društvo koje brine o starima ima perspektivu
Foto:gov.me

Penzije nijesu i neće ni biti smanjivane

Simović otvorio Dom za stare u Pljevljima: Samo društvo koje brine o starima ima perspektivu

Posebno važan zadatak za svaku Vladu i za svaku državu predstavlja briga o djeci, starima i onima kojima je pomoć potrebna, poručio je danas u Pljevljima potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović na svečanom otvaranju Doma za stare.

Simović je istakao da samo društva koja brinu o ovim kategorijama stanovništva imaju perspektivu i idu putem napretka.

"Uvijek se radujem prilikama da razmijenim mišljenje sa starijima, jer njih krasi mudrost u mišljenju i nježnost u postupanju. Oni imaju i značajnu ulogu u društvu – prenose nam svoje životno iskustvo, tradiciju i kulturu, a naš zadatak je da to cijenimo i da o njima brinemo na najbolji mogući način", kazao je on.

Istako je da ni u vremenu kreiranja i sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, penzije nijesu smanjivane i poručio da neće ni biti smanjivane.

"Naprotiv, obezbijedili smo redovnost isplata i njihovo usklađivanje u skladu sa zakonom, za šta je do 2020. godine opredijeljeno 22,3 miliona eura.
Takođe, obezbijedili smo i sufinansiranje stambene izgradnje za potrebe penzionera. Izgrađeni su ili su u pripremi za izgradnju stanovi za penzionere u Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima, Cetinju, a planira se izgradnja i u ostalim opštinama", rekao je potpredsjednik Vlade.

305815712042039335135948371826604996820992n

Dom za stare u Pljevljima

Prema njegovim riječima, adekvatna briga o našim starima je najbolji način da im se zahvalimo za sve ono što su uradili tokom svog radnog i životnog vijeka.

"A uradili su dosta i utkali su sebe u ekonomske i društvene temelje savremene Crne Gore, na kojima današnje generacije nastavljaju da grade stabilnu, naprednu, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru. Crnu Goru prepoznatljive mudre i odgovorne državne politike i prepoznatljivog snažnog liderstva.Odgovornu državnu politiku i brojne iskorake koje je Crna Gora napravila u ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju, prepoznaju i naši prijatelji iz međunarodne zajednice. Crna Gora je stvarala i danas stvara prijatelje. Prijatelje koji su tu da nas podrže na putu napretka, na dobro svih građana, da podrže Crnu Goru koja je i u nedavnoj prošlosti i danas prepoznata u regionu kao primjer solidarnosti, saradnje, otvorenosti i demokratskih iskoraka. I sve to kao rezultat odgovorne državne politike i snažnog liderstva", rekao je Simović.

306242182042042635135614336397396645773312n

Simović je u ime Vlade i građana zahvalio Evropskoj uniji – glavnom donatoru na ovom projektu i značajnoj podršci koju su pružili Vlada Sjedinjenih američkih država i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske.

Realizaciju ovog projekta, kako je saopšteno, snažno su podržali i Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice - UNHCR i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi - OEBS.  Simović je zahvalio i Razvojnoj banci Savjeta Evrope na uspješnom upravljanju ovim projektom.

"Vjerujem da ćemo već tokom juna ove godine, ponovo zajedno, obilježiti početak gradnje novog doma za stare u Nikšiću, vrijednosti preko 8 miliona eura u kojem će se obezbijediti smještaj za još 208 starih osoba", zaključio je Simović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.