Šešelj proglašen krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata
Vojislav Šešelj

Hag

Šešelj proglašen krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata

Žalbeno vijeće mehanizma krivičnih sudova u Hagu ukinulo je oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju, i proglasilo ga je krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima.

 Šešelju je izrečena kazna na 10 godina zatvora, ali je ona odslužena pošto se u kaznu uračunava vrijeme koje je lider radikala proveo u pritvoru, prenosi N1 Beograd.

Žalbeno vijeće osudilo je Šešelja po tačkama 1, 10, 11 - za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.

Šešelj je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća. To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živjelo 80 odsto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je tužilaštvo izvodilo u Hagu.

Žalbeno vijeće zaključilo je da je Šešeljev govor podstakao nasilje, omalovažavanje hrvatskog stanovništva i kršenje njihovog prava na bezbjednost.

Podsetimo, Šešelj je u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom prije dvije godine oslobođen po svim tačkama optužnice, ali se tužilaštvo žalilo na presudu.

Šešelj je po tri tačke bio optužen za zločine protiv čovječnosti (progon, deportacija i nečovječno postupanje) i po šest tačaka za kršenja zakona ili običaja ratovanja (ubistvo, mučenje i surovo postupanje, pljačkanje, uništavanje vjerskih ili skolskih objekata...), sve to upereno protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj je bio optužen da je neposredno izvršio, podsticao, pomagao i podržavao izvršenje tih krivičnih djela, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, sa ciljem trajnog uklanjanja nesrba iz tih krajeva. Radi se o periodu od avgusta 1991. do septembra 1993. godine.

On danas nije bio u Hagu da prati izricanje drugostepene presude, niti je u Hag doputovao iko iz Šešeljevog tima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.