Institut za bolesti djece dobio novi aparat za magnetnu rezonancu
Ilustracija

Inicijativom Đukanovića

Institut za bolesti djece dobio novi aparat za magnetnu rezonancu

Novi aparat za magnetnu rezonancu, vrijednosti više od 500 hiljada eura, svečano je danas pušten u rad u Institutu za bolesti djece (IBD). Donator doktor Nikolas Alisa je podsjetio da je inicijativu za nabavkom aparata pokrenuo lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u septembru prošle godine tokom posjete UAE.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Zorica Kovačević, kazala je da je ovo važan projekat za tu ustanovu ali i cjelokupno crnogorsko zdravstvo.

Ona je podsjetila da je 400 hiljada EUR za nabavku aparata obezbijedio doktor Nikolas Alisa sa poslovnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a ostatak KCCG.

„Na ovaj način obezbijedili smo kvalitetnu i dostupnu dijagnostiku magnentom rezonancom za najmljađe pacijente“, rekla je Kovaćević.

Ona je kazala da se u IBD vrši pregled na magnetnoj rezonanci za svu djecu Crne Gore, navodeći da je dosadašnji aparat star više od deset godina, spor i neadekvatan.

„Na godišnjem nivou potrebu za ovim vidom dijagnostike ima oko četiri hiljade djece, a u određenim momentima zbog kvara na aparatu nijesmo mogli da im obezbijedimo pregled“, navela je Kovačević.

Ona je podsjetila da je novcem iz budžeta nabavljen i aparat za anesteziju, koji je nepohodan prilikom dijagnostikovanja djece sa posebnim potrebama, autizmom, male djece.

„Sada neće više biti potrebno da se prilikom dijagnostike djece snimanja ponavljaju više puta ili budu obavljena na aparatima Centra za radiološku dijagnostiku KCCG“, navela je Kovačević.

Ona je istakla da će od danas i pacijenti i osoblje imati benefite. „Djeca u liječenju, a zaposleni u svakodnenom radu“.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je danas najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori postala bogatija za aparat koji će biti na usluzi najznačajnijim pacijentima - djeci.

„Zahvaljujući prijateljima i partnerima, u prilici smo da svečano pustimo u rad jedan od najsavremenijih aparata za magnetnu rezonancu od 1.5 Tesla i na taj način stanemo rame uz rame sa mnogo razvijenijim i bogatijim zdravstvenim sistemima kada je ova vrasta dijagnostike u pitanju“, rekao je Hrapović.

On je naveo da će pregledi magnetnom rezonancom omogićiti jasnu i preciznu dijagnostiku i planiranje tretmana djeteta.

"Najveći benefit ovog magneta je što će obezbijediti bolje uslove za liječenje djece, u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti i skraćenja procesa liječenja", istakao je Hrapović.

Budućnost u pedijatrijskoj radiologiji, prema njegovim riječima, je primjena ultrazvuka i MR dijagnostike koje su potpuno neškodljive.

Ministar je kazao da je obezbjeđivanje sveobuhvatne, dostupne i visoko kvalitetne zdravstvene zaštite pripritet crnogorskog zdravstva i naglasio da je u ispunjavanju tih ciljeva neophodno pratiti i savremene tehnologije.

On je podsjetio da prošle godine u izgradnju, adaptaciju i renoviranje zdravstvenih ustanova uloženo oko 3,1 milion EUR, a za kupovinu opreme opredijeljeno skoro 12 miliona.

„Živimo u ekonomsko izazovnim vremenima i vodimo konstantnu borbu sa problemima koji ne zaobilaze ni najrazvijenije drzave, sa daleko većim budžetima nego što je naš pa nam je pomoć društveno odgovornih pojedinaca i kompanija od velikog značaja“, dodao je Hrapović.

On je kazao da je zahvajujući donacijama vrijednim više od 1,5 miliona EUR prošle godine, KCCG značajno promijenio unutrašnjost i da sada omogućava veći komfor pacijentima.

„Od danas crnogorski mališani imaju svjetski standard liječenja u svojoj državi, a zaposleni u zdravstvenom sistemu bolje uslove za odgovoran i posvećen rad koji obavljaju“, ocijenio je Hrapović. 

Alisa je podsjetio da je inicijativu za nabavkom aparata pokrenuo lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u septembru prošle godine tokom posjete UAE.

On je kazao da aparat koji je dobio KCCG ne postoji u državama u okruženju.

Alisa je poručio da je ovo samo početak i da se nada da će pomoći više.

Inženjer Nenad Poleksić je, govoreći o karakterisitkama aparata, rekao da je ovo najkraći magnet na svijetu dodajući da je to veoma značajno jer se pregleda deset odsto klaustofobičnih pacijenata.

On je kazao da magnet nema potrošnju helijuma, što, kako je objasnio, znači da neće biti čestih prekida u radu aparata.

„Ovim aparatom je smanjena jačina buke za čak 70 odsto, tako da će pacijenti imati najveći komfor tokom pregleda“, dodao je Poleksić.

On je podsjetio da je KCCG obezbijedio i specijalizovani aparat za anesteziju koji može da se koristi u jakom magnetnom polju.

„Pacijenti će na taj način biti adekvanto pripremljeni za pregled kako se ne bi dešavalo, kao u prošlosti, da se pacijenti ne mogu pregledati u KCCG, nego šalju u druge centre koji imaju tu anesteziološku potporu“, kazao je Poleksić i dodao da će aparat biti u funkciji u narednih nekoliko dana.

Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.