OVO će se desiti vašoj koži ako se ne tuširate redovno
Foto: Ilustracija

Njega tijela

OVO će se desiti vašoj koži ako se ne tuširate redovno

Tokom toplih mjeseci treba da se tuširate svaki dan, a zimi jednom u dva dana zbog pretjeranog isušivanja kože. To je stav dermatologa, a šta će se desiti vašoj koži ako preskočite ovakav raspored?

Loše bakterije stvaraju disbalans 

Ljudska koža je prekrivena bakterijama i gljivicama, a većina tih mikroba je dobra za nas i pomažu u borbi s onim lošim. 

Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše tijelo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme s nehigijenom od bakterija koje pokupimo u prevozu, u teretani, na radnom mjestu. 

Netuširanje šteti koži 

Ako se koža ne pere, na njoj se skupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale. 

Miris se neminovno javlja 

Dokazano najintenzivnija posljedica netuširanja je neprijatan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti ljudsko tijelo uvijek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rješavanja toksina iz organizma, prenosi Super žena. 

Tuš slobodno koristite svakodnevno, a izbjegavajte gelove i kupke, savjetuju naučnici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.