7 pacijenata na bolničkom liječenju od morbila
ilustracija

Institut za javno zdravlje

7 pacijenata na bolničkom liječenju od morbila

Trenutno se na bolničkom liječenju od morbila nalazi 7 pacijenata dok je od početka godine ukupno registrovano 75 oboljelih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Broj novooboljelih od morbila u Crnoj Gori je nastavio da se raste nešto sporijim tempom nego tokom prethodnog mjeseca

Od 75 oboljelih kod 68 infekcija je laboratorijski dokazana‚ kod šest pacijenata je dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike a kod jednog oboljelog postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom oboljevanja. Laboratorijska i epidemiološka istraživanja su još uvijek u toku kod određenog broja pacijenata - naveli su iz Instituta.

16 potvrđenih slučajeva oboljelih (21,62%) je virusu bilo izloženo izvan Crne Gore i oni su bolest direktno prenijeli na najmanje 6 novooboljelih (8,11%) koji su povezani sa importacijom.

Kod 17 oboljelih (22,97%) postoji jasna povezanost sa izvorom infekcije dok je kod 35 oboljelih (47,30%) ne postoji precizno identifikovan izvorni pacijent ali je do oboljevanja najvjerovatnije došlo na našoj teritoriji.

"Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne a mlađa od pet godina (38,67% oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 26 godina (29,33%) pa mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (14,67%) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. Preostali oboljeli su djeca osnovno i srednje školskog uzrasta kao i mlađi odrasli", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 93,15% dok samo kod 5 oboljelih osoba (6,85%) postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u životu.

Upozoravaju da je dosadašnje oboljevanje  pokazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve oboljevanja.

"Iako su nespecifične mjere ograničene, jako je bitno prdržavanje svih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore koje se prije svega odnose na izbjegavanje društvenih kontakata i traženje ljekarske pomoći. Sve osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelom osobom a koje razviju simptome – ljekarsku pomoć ne treba da traže bez odlaganja, već je neophodno da se prije odlaska u dom zdravlja telefonom najave i konsultuju sa svojim izabranim ljekarom kako bi im se pregled i uzimanje materijala za laboratorijske analize omogućio u uslovima koji neće ugroziti zdravlje drugih osoba. Svako masovnije oboljevanje će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih a posebno djece", poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.