Grčka: Za 2,5 godine silovano 325 djece mlađe od 15 godina
ilustracija

Napade večinom počinili članovi porodica

Grčka: Za 2,5 godine silovano 325 djece mlađe od 15 godina

Slučajevi sekusalnog zlostavljanja djece u Grčkoj dosegli su zabrinjavajuće razmjere. Podaci grčke policije pokazuju kako je u posljednje 2,5 godine silovano 325 djece do 15 godina. Veći dio napada počinili su članovi porodica, javljaju grčki mediji.

Nedavno zabilježena tri slučaja seksualnog zlostavljanja djece duboko su potresli grčku javnost, javlja list "Nea Selida".

"Svima je poznato kako su ovi slučajevi samo vrh sante leda", navodi se.

Antonis Maganas, s Univerziteta Panteion u Atini, kazao je kako je pedofilija fenomen koji je dugo prisutan u Grčkoj, ali da je problem postao izražajniji u posljednjih nekoliko godina.

"Istraživanje Instituta za zdravlje djece pokazuje kako svako osmo dijete bude seksualno zlostavljano. Seksualni napadi na malu djecu su dosegli alarmantne razmjere", kazao je Maganas, prenosi agencija Anadolija.

Dodao je kako se u posljednje vrijeme počelo govoriti o problemu o kojem se ranije iz društvenih razloga nije često govorilo.

"Grčka, iako sa zakašnjenjem, počinje biti jedna od zemalja koje reaguju na zlostavljanje djece. Ono što se promijenilo je predstavljanje problema. Počelo je rušenje tabua 'šta će narod reći'", istakao je.

Agki Ksenaki, psiholog fondacije Dječiji osmjeh, ističe kako djecu seksualno zlostavljaju uglavnom njihovi bližnji.

"Nažalost, većina slučajeva s kojima se susrećmo, povezana je s seksualnim zlostavljanjem djeteta od strane članova porodice", dodaje.

Nedavno je u fokus javnosti došao slučaj iz Katerinija, gdje je 14-godišnja djevojka silovana šest godina. Uhapšene su četiri osobe, a jedna od njih je i otac djevojke.

Privedena je 30-godišnja osoba zbog silovanja 14-godišnja dječaka u gradu Agrinio, a u Solunu 63-godišnja osoba zbog silovanja djece uzrasta 12 i 15 godina.

Takođe, u Volosu je 70-godišnja osoba osuđena na 18 godina zatvora zbog silovanja 11-godišnjeg unučeta. Na otoku Kos privedena je 65-godišnja osoba zbog seksualnog zlostavljanja mlađe članove porodice uzrasta sedam i 11 godina.

Anadolija

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.