Izolacija: Saudijska Arabija pretvara Katar u ostrvo?

Kazna zbog pogrešne politike

Izolacija: Saudijska Arabija pretvara Katar u ostrvo?

Vlasti Saudijske Arabije planiraju iskopati pomorski kanal duž cijele kopnene granice s Katarom, čime bi Katar postao ostrvo u Persijskom zalivu.

Savjetnik na Saudijskom kraljevskom sudu Saud al-Kahtani prvi je saudijski zvaničnik koji je potvrdio postojanje namjere izolacije Katara pomorskim kanalom.

Al-Kahtani je na društvenoj mreži Facebook naveo da je cilj projekta da se kazni Katar zbog pogrešne politike.

Prošle sedmice su lokalni mediji objavili da zvanični Rijad planira iskopati pomorski kanal duž 60 kilometara saudijsko-katarske granice. Navodno će projekt biti završen u roku od 12 mjeseci.

Isti izvori javljaju da bi kanal trebao biti iskopan jedan kilometar unutar saudijske teritorije. Na obalama kanala bi u nastavku projekta mogli biti izgrađeni i vojna baza i odlagalište nuklearnog otpada, prenosi Anadolija.

Al-Kahtani je takođe kazao da Saudijska Arabija ima pravo na realizaciju takvog projekta i izgradnju potrebnih infrastrukturnih objekata poput vojne baze i nuklearnog otpada.

Saudijski list “Sabq“ piše da je riječ o projektu vrijednom 2,8 milijardi rijala (oko 750 miliona dolara), a da će ga realizovati konzorcijum sastavljen od devet saudijskih investitora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.