Kazne za predsjedničke kandidate i do 20 hiljada eura ukoliko ne dostave izvještaje o troškovima kampanje
ilustracija

CDT poziva da se objave izvještaji o finansiranju

Kazne za predsjedničke kandidate i do 20 hiljada eura ukoliko ne dostave izvještaje o troškovima kampanje

Centar za demokratsku tranziciju apelovao je na predsjedničke kandidate da ispoštuju rok za dostavljanje privremenih izvještaja o finansiranju, do 10. aprila a na Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) da ove izvještaje objavi u zakonskom roku, dan kasnije.

CDT je pozvao ASK da odmah nakon isteka roka za predaju javno objavi koji su kandidati predali izvještaje u skladu za zakonskim rokom.

Podsjećaju da su predsjednički kandidati dužni da pet dana prije dana održavanja izbora dostave ASK privremene izvještaje o troškovima izborne kampanje, a ASK ih je dužna objaviti u roku od 24h. Zaprijećena prekršajna kazna za predsjedničkog kandidata koji ne ispuni ovu obavezu je od 10.000 do 20.000 eura.

"Suština ove odredbe je u tome da se građani mogu prije glasanja informisati o tome ko i na koji način finansira njihove kampanje, i napraviti informisani izbor i na osnovu finansijskih informacija i transparentnosti kandidata. Stoga se zakašnjenja u ispunjenju ove obaveze nikako ne smiju tolerisati", ističu iz CDTa.

OIK-e i dalje netransparentne

Iz CDTa navode da se i u posljednjim danima pred održavanje predsjedničkih izbora nastavlja praksa izrazite netransparentnosti opštinskih izbornih komisija (OIK).

"OIK-e su, naime, do 4. aprila imale obavezu da imenuju članove stalnog sastava biračkih odbora, te da tu, kao i sve druge informacije od značaja za sprovođenje izbora objave na svojim veb stranicama.Ipak, danas se na sajtovima samo četiri OIK-e (Andrijevica, Budva, Danilovgrad i Mojkovac) mogu pronaći rješenja o imenovanju, te tako dobiti informacija o tome ko čini izbornu administraciju. Dakle, 83% OIK-a, je netransparentno", saopštili su iz CDTa.

I poredupornih javnih poziva te organizacije, OIK-e istrajavaju u netransparentnosti, na taj način direktno kršeći zakon, što je poseban razlog za brigu budući da se radi o organima koji su dužni da obezbijede zakonitost i transparentnost izbornog procesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.