Promjene na Fejsbuku već danas
Ilustracija

Nakon afere o curenju informacija

Promjene na Fejsbuku već danas

Afera sa curenjem ličnih podataka na Facebooku, posredstvom firme Cambridge Anaylitics, natjerala je tu društvenu mrežu da se ozbiljnije pozabavi zaštitom informacija o svojim korisnicima, a prve promjene dolaze već danas.

Tako će većina korisnika već od danas na vrhu svog News Feeda moći da vidi sve aplikacije koje koriste, ali i sve lične informacije koje te aplikacije koriste.

Prema izjavama tehnološkog direktora Facebooka Majka Šropfera korisnicima će biti omogućeno da mnogo lakše uklanjaju aplikacije koje više ne žele.

"Ove promjene će, vjerujemo, kvalitetnije štiti informacije naših korisnika", rekao je on.

Korisnicima Messengera značajna je i informacija da će Facebook brisati sve pozive i poruke starije od godinu, kako bi se minimalizovala mogućnost zloupotrebe podataka.

U međuvremenu, kriza prouzrokovana aferom curenja podataka se nastavlja. Tako će osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg u utorak prvi put odgovarati na pitanja predstavnika u američkom Kongresu, koji su sve kritičniji prema toj društvenoj mreži, zbog čega na Facebook raste pritisak za boljom regulacijom tog sektora.

"Saslušanje će biti velika prilika da se rasvijetli korišćenje privatnih podataka u potrošačke svrhe i da se pomogne svim Amerikancima da bolje shvate što se događa sa njihovim ličnim podacima koje objave na mreži", navodi se u izjavi kongresnog Odbora za energetiku i trgovinu, prenosi Hina.

"Cijenimo spremnost gospodina Zakerberga da svjedoči pred odborom", navodi se u izjavi.

Nakon što je u više navrata priznao "greške" i obećao poboljšanja, Zakerberg je upravo najavio nove mjere za borbu protiv političkih manipulacija, što je, kako ocjenjuje AFP, već "enti" pokušaj Facebooka da nakon višemjesečnih kritika umanji štetu nanesenu skandalom "Cambridge Analytica".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.