Šta je zdravije: Biljni proteini ili oni iz mesa?
Foto: Ilustracija

Podložnost obolijevanju od srčanih bolesti

Šta je zdravije: Biljni proteini ili oni iz mesa?

Novo istraživanje američkih i francuskih naučnika pokazalo je da su biljni izvori proteina puno zdraviji za srce od onih iz mesa, prenosi časopis "International Journal of Epidemiology".

Studija naučnika s kalifornijskog Univerzitata Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su konzumirale veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolijevanja od srčanih bolesti, ali taj je rizik bio znatno manji kod onih koji su većinu bjelančevina crpili iz biljnih izvora poput mahunarki i koštunjavog voća.

Naučnici su prikupili podatke od 81.000 ispitanika i zaključili da su osobe u čijoj je prehrani prevladavalo meso za 60 odsto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su prehrani prevladavale veganske bjelančevine. Kod njih je taj rizik bio manji za 40 odsto.

Glavni autor studije Gari Frejzer sa univerziteta Loma Linda već dugo vjeruje da koštunjavo voće i mahunarke u prehrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila.

Podsjetio je da se vegetarijanstvo uglavnom odnosi na način prehrane, dok veganstvo predstavlja životni stil. Ni vegani ni vegetarijanci ne konzumiraju meso, ali jedu mlijeko, jaja i med, a vegani iz prehrane isključuju sve namirnice životinjskog porijekla.

Frejzer vjeruje da će prvi rezultati istraživanja podstaknuti dalje studije o tome na koji način esencijalne aminokiseline iz proteina životinjskog porijekla doprinose povećanju rizika od srčanih bolesti, ali i od povišenoga krvnog pritiska, gojaznosti i povećanog nivoa masnoća u krvi.

Za dobijanje svih esencijalnih aminokiselina bitno je da se kombinuju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokiseline, a primjer toga su pirinač i grašak, prenosi N1.

I prošlogodišnja studija o zdravstvenoj dobrobiti pet različitih tipova prehrane pokazala je da su vegani u 42 odsto slučaja manje podložni obolijevanju od srčanih bolesti od onih koji konzumiraju manje voća i povrća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.