Nepodnošljiva lakoća reciklaze: Crna Gora ne zna upravljati razvojem
Foto: Centar za razvoj Durmitora

Durmitor

Nepodnošljiva lakoća reciklaze: Crna Gora ne zna upravljati razvojem

U Crnoj Gori postoje dva reciklažna centra. Kako se navodi iz Centra za razvoj Durmitora podgorička reciklaža je počela da gasi pojedine djelove svojih reciklažnih procesa a žabljačka ne gasi svoju reciklažu iako nikad ništa nije reciklirala.

"Žabljačka savremena smećara je svečano otvarana svake godine po jedan put. Samo tog svečanog dana radnici izmećari pabirče nešto iz đubreta golim rukama a TV Bastilja sa ushićenjem i uvaženjem titra zvaničnicima brdskim i odaje dužnu počast našem smeću i njegovoj bogougodnoj preradi. I svaki put je otvarač ove moderne smećare bio Predsjednik Vlade. Prvo gospodin Đukanović poslije i gospodin Marković. Dakle, đubretarnica radi samo taj jedan dan a premijeri bi otpjevali ode jednom istom đubrištu i otperjali. To rade tri godine zaredom. Cerekaju im se čak i najodanije pristaše. Otvaranje jednog istog objeka je postalo nacionalna tradicija, gospodin Đukanović je tunel Ivicu otvarao 6 puta", saopšteno je iz Centra za razvoj Durmitora.

Kako se navodi, projekat smećare je fascinirao lokalne brđanske poglavice koje su bile oduševljene otpadnim potencijalom smetlišta i svijetlom izmećarskom budućnosti Žabljaka. I lokalni dizdar, i podgoričke dahije i slovenski tati, kako je saopšteno,  "ne viđoše potencijal Žabljaka kao Mjesta UNESCO-ve Svjetske Baštine već su očarani razvojnim mogućnostima gomilanja smeća iz Pljevalja i Nikšića u sred prijestonice ekološke države".

Tako u Žabljaku, srcu Nacionalnog parka Durmitor i Mjestu Svjetske baštine UNESCO-a, kako navodi Centar za razvoj Durmitora, otvoriše sortirnicu đubreta za pola Crne Gore. Strategija upravljanja otpadom je deponiju za Žabljak i Pljevlja definisala u Pljevljima kao većem mjestu, većem proizvođaču otpada i pogodnijem za upravljanje otpadom. Sada će, kako navode, voziti smeće iz Pljevalja i Nikšića i ostalih gradova u okruženju – na vrh planine, na Durmitor. 

"Za postojanje reciklažnog centra u Žabljaku nijesu nikada postojali ni najelementarniji uslovi jer ne postoji primarna selekcija otpada niti u jednom gradu koji bi slao smeće u reciklažu a udaljenost prerade otpada od centara stvaranja otpada je tolika da bi apsurd bio veći samo da su reciklažu za Pljevlja i Nikšić locirali u Gusinje. Pažnja i poštivanje đubreta sa visokih i uglednih adresa su posebno vidljivi iz činjenice da se ta dragocjenost vozi iz dolina (Nikšić) na planinske vrhove (na Vojnik) pa u doline (Šavnik) pa ponovo na vrhove (Durmitor). Zimski usponi kamiona smećara na vrh planine, kroz lavine, mećave i led jesu kurioziteti evropskog nivoa. Da je Đukanović u đubretarskom biznisu da li bi sa svojim novcima ovako raskalašan bio? Dozvolu za smećaru je potpisao g.Asanović iz MORT-a a leđa mu čuva Ministar Radulović. Ovo su teške zloupotrebe službenih ovlašćenja kojim je nanesena šteta državi od 2.500.000 eura za šta bi u Evropi obadvojica dobili prugasto odijelo", navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, skupljanje otpada pabirčenjem plastike, teneće i kartona za preradu iz ukupnog smeća znači prikupiti svega 2-3% ukupne reciklažne materije. Tako se otpad prikuplja u Bangladešu i Burkini Faso. Reciklaža bez adaptiranih vozila za prevoz reciklažne sirovine i kontejnera za prikupljanje je neodrživo i kako navode,  slovenački darovnik je to sve odlično znao. Šleperplastičnog otpada (flaše), koji bi vozio iz Nikšića na Žabljak, mogao bi utovariti oko 3.000 plastičnih flaša, ali težine tog tereta bi bila svega 100 kg.

"Cijena te presovane plastike u prodaji u Priboju niža je od cijene nafte koja se potroši za transport do Žabljaka. Zašto bi aluminijske limenke slali na Žabljak kad u Nikšiću postoji njihova prerada? Zašto je slovenački hoštapler onda ušao u ovu basnoslovno skupu u unaprijed propalu izmećarsku misiju vrijednu 2.500.000 eura? Htjeli su da sami sebe šibaju? Teško. Ko onda plaća troškove ove avanture? Slovenački brđani varuju svoje novce. Jedno je jasno - da slovenački fantovi nastavljaju kajišariti i vajditi se, samo, kako šićare u svemu ovom galimatijasu? Poznata je varijanta investitor – izvođač radova – nadzorni organ ali naduvati  situaciju 10 puta je nemoguće", navodi se.

Kako su kazali da objekat regionalne smećare stoji ponosno, neupotrebljen, i nov novcijat i čak ga ni majstor iz Slovenije nije znao pokrenuti. Na kraju balade, prije nedjelju dana, kako je saopšteno, Skupština Opštine Žabljak izdaje ogromni objekat (dimenzija 60 metara x 20 metara, visine 8 metara, na placu od 15.000 m2, sa svim infrastrukturnim uređenjem oko njega - pristupni putevi, trafo stanice, kolosalna vaga za kamione, ostale zgrade itd) - za 1.200 eura. 2.500.000 eura za 1.200 eura. Pitaju se kakva li će vrdalama i špiclov dobiti objekat u najam?

"Crna Gora ne zna  upravljati razvojem. Regionalno smetlište u UNESCO-ovoj baštini je nacionalna tragedija. Propast novčana i sunovrat duševni. G. Đukanović se raspojasao, mešetari matirali državu, novac su prokurlali, reciklaža izaziva osmjehe a brđani punom parom voze u rikverc. Preko projekta je neko “drpio” više od dva miliona eura. Podśetimo, ova investicija je bila dio onih 8 miliona razvojne pomoći Žabljaku o kojoj su podgoričke dahije telalile mnogaja ljeta. Regionalne deponije u Žabljaku neće biti jer je neisplativa, jer je brodolom, jer je promašena investicija, jer je potemkinovo selo. Ali, to je i bilateralni uspjeh lihvara Crne Gore i Slovenije. Pa i ovo je saradnja dvije države nek bar lihvari sarađuju kad nema ko drugi", zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.